НОВИНИ

Зеленски откровено пред EBU - за мечтата за НАТО и желанието за разговор с Путин

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:17, 22.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
Европа
Слушай новината

Володимир Зеленски е категоричен, че краят на войната в Украйна е възможен само след разговор между него и Владимир Путин. В специално интервю за медии от Европейския съюз за радио и телевизия той заяви, че страната му е приела факта, че няма да стане член на НАТО, а причината, според него, е страхът от Русия сред някои членки на Алианса.

"Добре съм. В добро здраве и състояние на духа. Всяко свое решение взимам спокойно. Мисля, че в момента е от изключително значение да бъдем уравновесени". Така отговори Володимир Зеленски на въпроса "Как сте?".

Украинският президент, който 26 дни след началото на руската инвазия не пада духом и отказва да се евакуира от Киев, даде специално интервю за EBU пред трима журналисти от чешката, френската и украинската обществени телевизии.

"Нашата армия е силна и го показва. Но за нас е важно едно - дори на враговете си да покажем, че ние не сме загубили човечността си. Изключително важно е всички да знаят, че ние може и да се борим, за да защитим страната си, но оставаме хора и не изтезаваме никого. Готови сме да се защитаваме, да водим преговори, да спечелим, но това не е игра и победата не може да бъде на всяка цена. Ето това ни отличава от хората, които опитват да завладеят страната ни", казва Зеленски.

Той разкри, че знае, че е начело на страната си в исторически за света момент. И че вярва, че за да бъдеш лидер на едно общество, трябва да не спираш да бъдеш част от него. Според украинския президент мир може да бъде постигнат едва, когато той и Владимир Путин лично седнат на масата за преговори.

"Най-важното е да разберем дали Русия иска да спре тази война. В противен случай всичко друго е излишно. Дали иска и дали може да спре войната. Заедно със съюзниците ни от Запада, трябва да знаем как им влияят санкциите, натискът, празните рафтове в магазините, напрежението сред политическия елит и всичко останало, което войната, която започнаха срещу нас, предизвика. И трябва да сме единни - само заедно можем да спрем агресора. Уверен съм, че това няма да свърши, ако аз не се срещна с президента на Руската федерация. Независимо под каква форма. Казах го и преди, повтарям го и сега. Русия трябва да спре да използва гръмки фрази. И да поставя ултиматуми. Това няма да доведе до нищо", казва Зеленски.

Украинският президент ежедневно разговаря с десетина световни лидери и усеща подкрепата им, но няма илюзии, че страната му ще влезе в НАТО.

"Или трябва да ни кажат - утре ви приемаме в НАТО, или да спрат да ни разиграват. Нека ни кажат директно - няма да ви приемем. Знаем, че не искат да започват война с Русия и затова не ни приемат. Много е просто. Вече не си правим илюзии - не ни приемат, защото ги е страх от Русия. Това е", казва Зеленски.

Завърши с мрачна прогноза - ако войната в Украйна не приключи скоро, ако преговорите за мир с Русия не се увенчаят с успех, то светът ще бъде изправен пред реалната опасност да бъде въвлечен в Трета световна война.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев се среща с полския си колега Анджей Дуда
Радев се среща с полския си колега Анджей Дуда
Байдън: Путин може да използва биологично и химическо оръжие
Байдън: Путин може да използва биологично и химическо оръжие