НОВИНИ

Младежи разкрасиха единствения подлез в Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 24.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Преди време ви разказахме за група младежи от Смолян, които са се заели да облагородяват градските пространства. По тяхна инициатива бяха изписани две стени в града, а сега вниманието им е насочено към единствения подлез в Смолян.

От няколко дни единственият подлез в Смолян се оказва едно от най-оживените места в града. Той е на това кръстовище и до сега всички го отбягваха, защото се беше превърнал в недобро място за преминаване. Общината го чисти многократно и въпреки това и въпреки видеонаблюдението подлезът си оставаше неизползваем. До сега.

"Това беше проблемно място, и ние доброволците от "Млади изследователи за младежко развитие" решихме, че е време и това място да бъде разкрасено, да направим така, че всички жители на града да минават спокойно и да се радват на чистотата в този подлез. Стенописите които виждате зад мен, всъщност са внимателно подбрани с община Смолян и с институциите, които желаеха да ни помогнат, избрахме мотиви, които са в синхрон с родопската архитектура. Смятам че всеки един човек ще се радва да минава, да види старинните къщи, да вижда пасищата, да вижда гайдарите, които надявам се за дълго време ще красят стените в подлеза", казва Валентин Кехайов, председател на сдружението.

"Целият подлез е тематичен, свързан е с Родопа, със Смолян, с планината и природата. Мисля, че инициативата е страхотна и това рано или късно ще даде своите плодове, защото, когато се направи място, което е приятно нали за посещаване, това ще вдъхнови и други хора да започнат да творят и те", казва художникът Цветан Узунов.

Младежите смятат да превърнат подлеза в един вид свое пространство. Планира се да се правят изложби на млади художници.

"Нашата идея е тези пространства, които виждате отново да бъдат живи, да бъдат пълни с млади хора, да ги направим неформални младежки пространства, които да вместват в себе си изложби, обучения, дейности, които са свързани с това младия човек да се развива. Надявам се община Смолян отново да ни помогне, тъй като по-добре е тези пространства да бъдат с живот и да има дейност, отколкото да стоят така и сами по себе си да подпомагат вандализма", уточнява Валентин Кехайов.

От общината са обещали подкрепа, както и да поставят химическа тоалетна в района.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още две легенди на ЦСКА влизат в управата на ЦСКА 1948
Още две легенди на ЦСКА влизат в управата на ЦСКА 1948
285 обаждания са приети днес на горещия телефон за ваксинацията срещу COVID-19
285 обаждания са приети днес на горещия телефон за ваксинацията срещу COVID-19