НОВИНИ

МВнР: Изгонените български дипломати трябва да напуснат Русия до 5 дни

мвнр изпрати нота скопие заседание съвместната комисия банско
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 05.08.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на външните работи потвърди за изгонването на 14 български дипломати и служители от представителствата ни в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург.

Това е било официално съобщено на посланика ни в Русия Атанас Кръстин. 14-те български дипломати трябва да напуснат страната в рамките на 120 часа (5 дни).

Действията на Москва са реципрочен отговор на изгонването на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас.

70 дипломати и служители на руското посолство у нас заминаха за Москва

"Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата. Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа. Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в съобщението на МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Божинов подкрепи Асен Дончев: Горе главата, ти си бъдещето
Валери Божинов подкрепи Асен Дончев: Горе главата, ти си бъдещето
Ботев Пловдив привлече испанеца Антонио Перера
Ботев Пловдив привлече испанеца Антонио Перера