НОВИНИ

На Черешова задушница доброволци помагат за възстановяването на Мулдавския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 19.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Черешова задушница - ден, в който с молитва почитаме паметта на починалите си близки. В църквите в страната се извършват заупокойни богослужения, а според традицията денят е отреден за прояви на милост и благотворителност. Днес десетки доброволци се събраха в манастира „Света Петка Мулдавска“ край Асеновград, за да помогнат за почистването и възстановяването на светата обител, която пострада при пожар преди години.

Черешова задушница се отбелязва в съботата преди големия християнски празник Петдесетница, разказва майка Юлита от манастира „Света Петка Мулдавска“.

"На тази Черешова задушница, наречена е така, защото по това време на годината има череши, се молим за упокой на душите на нашите близки и с отиване на гробищата или с раздаване на хората, да поменат, да кажат Господи помилуй. Това радва душите на нашите покойници горе на небесата, споменаването им", обясни майка Юлита - игуменка на манастира "Света Петка Мулдавска".

На Черешова задушница Мулдавският манастир посрещна доброволци от Асеновград за поредната им акция по облагородяване на пространството около светата обител.

"Ще сложим на пейките нови дъски, ще боядисаме ще довършим навесчето и разбира се ще има още много работа, но днес ще сложим началото за да може в рамките на календарната година да довършим този кът за отдих", отбеляза Ивайло Мирчев.

"Вкарваме керемидите вътре в двора на манастира защото хората ги използват да сядат и ги чупят и освен това малко поокосяваме, да приведен в малко по-добър вид", Добромир Вълков.

Възстановяването на светата обител, която пострада при пожар през 2010 година, все още продължава. За реставрационни дейности през април тази година бяха отпуснати над един милион лева от държавата.

"Всичко е спешно, но най-спешно е храмът да се направи, покривът на камбанарията, всичко което е свързано с това да няма влага, да не тече дренаж около храма", посочи майка Юлита.

Предстои изграждане на водопровод и асфалтиране на пътя до манастира, който е паметник на културата от национално значение.

Репортаж на Галена Паскова, Стоян Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха четирима, отглеждали коноп в София
Задържаха четирима, отглеждали коноп в София
Унгария измъкна точка от световните шампиони
Унгария измъкна точка от световните шампиони