НОВИНИ

На гребена на 28-метрова вълна, германец "счупи" собствения си световен рекорд (СНИМКИ)

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:11, 29.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Северният плаж на португалското рибарско селище Назаре е зоната, където са се образували седем от 10-те най-високи вълни, яхвани някога от човек със сърф. Идеално място за Себастиян Щудтнер да подобри собствения си световен рекорд, постигнат пак тук през 2020 година - 26 метра и 21 сантиметра.

На 24 февруари тази година германецът осъществи шеметно сърфиране върху още по-висока вълна край Назаре - 28 метра и 57 сантиметра.

Спокойствие. Това изпитва Щудтнер, докато се плъзга с дъската си върху тонове бушуваща вода.

"Аз осъзнавам, че е възможно да сърфирам по най-голямата вълна в условия на буря. Осъзнавам, че още една моя мечта се е сбъднала и аз съм си доказал, че сам определям какво е възможно за мен", разказва Себастиян Щудтнер, сърфист.

38-годишният Щудтнер е известен с научния си подход при изследване на границите на възможното. Екипът му е разработил специално покритие за сърфа, с който той постига скорост от 100 км/ч. Препускането му по вълната е заснето от нов тип дрон, който следи движенията на сърфиста и височината на вълната.

"Много съм щастлив, когато гледам заснетия материал. Много съм горд - първо от моя екип, който направи всичко това възможно. Те са партньорите, които бяха с мен в тази луда мисия. Горд съм и от себе си, че никога не престанах да вярвам", добави Себастиян Щудтнер.

Оттук нататък думата имат измервателните уреди и съпоставянето на данните от тях. Определянето на точни параметри в бурния океан не е лесно начинание. По-късно през годината се очаква новият рекорд на Щудтнер да бъде потвърден официално.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Хората вече очакват да сме и на финала в Лондон
Карло Анчелоти: Хората вече очакват да сме и на финала в Лондон
Задължения на Българската федерация по вдигане на тежести застрашават българското участие на Олимпийските игри
Задължения на Българската федерация по вдигане на тежести застрашават българското участие на Олимпийските игри