НОВИНИ

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:26, 14.05.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

България е втора след Исландия сред европейските държави по брой и дебит на минерални извори. Все пак минералната ни вода е с ограничен ресурс и с годините по-трудно задоволява нуждите на непрекъснато растящия брой СПА комплекси в страната. Расте броят на глобените туристически обекти, които са превишили лимита за минерална вода.

През миналата година 5 СПА обекта в Сапарева баня са били глобени за надвишени лимити на минерална вода. От "Басейнова дирекция" - Благоевград съобщават, че в районите с развита туристическа дейност вече има находища на минерална вода без наличен свободен ресурс и това е предпоставка за недостиг на вода при разширението на съществуващи хотелски комплекси.

Има ли достатъчно минерална вода за всички СПА обекти в Сапарева баня?

Според собствениците на повечето от тях, все още тя е достатъчна, но в най-натоварените периоди се налага да я пестят и затова я спират за по два-три часа.

"На териториите на Сапарева баня има около 40 ползватели на минерална вода. Има изграден резервоар, с 1000 куб. метра вода. Създали сме група във Фейсбук и служителят, който отговаря за количеството на минералната вода ни уведомява когато прецени, че водата в резервоара намалява драстично. При това положение всеки от нас се съобразява кога да ползва по-интензивно и кога да я ползва икономично. Всички имат засега, но наистина трябва да се ползва с разум и икономично", обясни Лазар Маргин, собственик на вилен комплекс в Сапарева баня.

Радослав Янков е собственик на къща за гости в Сапарева баня. Твърди, че в момента минералната вода е достатъчна, но е обезпокоен от големия брой строящи се СПА комплекси в района:

"Има много обекти в Сапарева баня, на които е разрешено ползване, но те реално още не са изградени. Когато стане това, вече ще се взима решение, ще се наблюдава кой колко е изхарчил, ще се ограничава. Ние и сега, когато в резервоара водата намалява, намаляваме количествата, за да не спира."

Според хотелиерите в Сапарева баня, има решение на проблема и той е свързан с удълбочаване на съществуващия гейзер с поне още 400 метра.

"Тогава количеството на минералната вода ще бъде между 42 и 48 литра в секунда и температурата ще се покачи от 116 до 118 градуса. За сравнение, в момента дебита на минералния извор е 11,2 литра в секунда", обясни Лазар Маргин.

Четири басейнови дирекции у нас контролират количествата използвана минерална вода. От дирекцията в Благоевград съобщават, че глобени хотелиери за надвишен лимит има не само в Сапарева баня. Един от последните е и голям СПА комплекс в Добринище. По закона за водите глобите за това са между 2000 и 10 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на културата: Имаме проблем с някои стрийминг платформи, които не предлагат превод на български
Министърът на културата: Имаме проблем с някои стрийминг платформи, които не предлагат превод на български
Пак отложиха делото срещу пастора от Сливен, обвинен в педофилия
Пак отложиха делото срещу пастора от Сливен, обвинен в педофилия