НОВИНИ

Красимир Вълчев: Учебната година ще стартира присъствено

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 27.08.2020
6359
Чете се за: 02:11 мин.
Още

Министърът на образованието и зам.-кметът на София Тодор Чобанов дадоха брифиг във връзка с началото на новата учебна година и предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в НПМГ.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен. В общия случай учебната година стартира присъствено за всички училища, заяви министърът на образованието.

"Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, посочи министърът.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата.

Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения. Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията. Всяко училище ще направи своя списък от мерки. Няма съмнения, че годината ще бъде трудна, каза Вълчев.

"Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата"

Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ, обясни още той.

Другото ни предизвикателство е да осигурим максимум компенсаторно обучение, каза още образователният министър. Едната възможност е учениците да останат в дневна форма на обучение, другата алтернатива е да сменят формата на обучение с електронно. Ще се постараем да има повече консултации при електронното обучение и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лева на час за допълнителни уроци.

Третата възможност е дистанционна форма на обучение. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на обучение.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. Смяната на формата на обучение означава взаимодействие с други учители и смяна на училището, уточни Вълчев.

Надяваме се родителите да изберат присъственото обучение, каза Вълчев.

"Ще бъдат предоставени допълнителни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните. Те ще са за закупуване на помагала, както и за храна на учениците”, обясни министърът.

Вероятно ще има компенсации за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места. Министърът на образованието е разговарял с премиера и той е изразил съгласие, че родителите трябва да получат компенсации. Депутатите ще внесат в НС нужните промени, каза още Вълчев.

„Системата на частното образование е алтернатива. Това разбира се е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така, че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.

Изключително доволни сме, че правителство отпусна 65 милиона лева за детските градини и ясли в София, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"В момента сме в реално изпълнение на 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли. 16 са в процес на проектиране, т.е. в процес на подготовка. Има изрични указания от кмета на София до всички районни кметове да обезпечат нови терени, нови възможности, защото тези средства трябва максимално бързо да бъдат инвестиране в нови обекти в целия град и особено там, където има голяма нужда", заяви Чобанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на Майърс в продължението изравни серията между Флайърс и Айлендерс
Гол на Майърс в продължението изравни серията между Флайърс и Айлендерс
ЦСКА-София започва с малтийско препятствие в Лига Европа
ЦСКА-София започва с малтийско препятствие в Лига Европа