НОВИНИ

Кабинетът отпусна 1,1 млрд. за мерки за COVID-19. Удължават с месец епидемичната обстановка, за да сработят

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 27.07.2020 (обновена)
10056
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Правителството предлага нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19. Мерките бяха обсъдени на Коалиционен съвет тази сутрин.

Борисов заяви, че ще се удължи с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да може новите мерки да изпълнят до край функциите си. Удължаването ще стане със заповед на министъра на здравеопазването.

Премиерът съобщи, че са одобрени социално-икономически мерки в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Какво включват социалните мерки:

Увеличаване на разходите за персонал с 30 % от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията - увеличава се ставката на нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др.

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е над 318 млн. В края на август, когато се направи нов разчет на изпълнението на бюджета, тази мярка може да бъде удължена.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия - 67 милиона лева до края на 2020г.

Икономическите мерки включват:

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Допълнителни средства се отпускат към почти всяко министерство.

Туроператорите, които превозват туристи към страната, ще получат субсидия по 35 евро на седалка.

Обсъжда се мярка за намаляване на ДДС върху бирата и виното до 9%.

Борисов уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.

Премиерът коментира и протестите, които се провеждат вече 19 дни. Той заяви, че всеки има демократично право да протестира, но е необходима може би повече конкретика в исканията на протестиращите.

"Хубаво е, когато те са адресирани към даден тип вземане на решение. Мерките, които сега прилагаме, са вследствие на разговори с работодатели, синдикати, браншови организации, и както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни", допълни той.

Борисов коментира и ситуацията пред БНТ след участието на Даниела Дариткова и Корнелия Нинова в предаването "Панорама". "Тази ситуация е толкова вредна за инвеститорите, за климата. Оставям на тези, които го правят, да знаят за какво го правят", каза Борисов.

За взрива на газопровода България-Гърция Борисов заяви, че са две версиите, които ДАНС проверява.

"Аз понеже още като пожарникар съм участвал в такива аварии, според мен са много стари тръбите и са дали авария, но повтарям - това е мое лично мнение, още нямаме експертиза, но бригадите са там, до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ.", каза Борисов.

Вижте целия брифинг във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сари стана най-възрастният шампион на Италия, Роналдо спечели трофей №31
Сари стана най-възрастният шампион на Италия, Роналдо спечели трофей №31
Спират временно водата в части от "Овча купел" и "Разсадника" във вторник
Спират временно водата в части от "Овча купел" и "Разсадника" във вторник