НОВИНИ

Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари

Израелските жертви са над 1400

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:23, 24.10.2023
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари от 7 октомври насам, повече от 700 само за последното денонощие. Израелските жертви са над 1400.

Сред жертвите на нападението от 7 октомври има 33-ма американци, посочи днес държавният секретар Блинкен. Той обяви, че работи с китайската дипломация срещу рисковете от разрастване на конфликта в Близкия изток.

Хамас освободи от плен две възрастни израелки с чуждо посредничество. Израел обяви, че през изминалата нощ е ликвидирал десетки бойци на Хамас при удари в Газа, но армията посочи, че войната за унищожаване на групировката ще отнеме време.

Десетки тела на убити палестинци са в болницата в Рафа, след като при израелски атаки според Хамас са загинали най-малко 140 души в целия сектор.

"Повечето са деца, невъоръжени цивилни. Каква е вината им? Съединените щати започнаха война срещу нас, докато арабите просто гледат насред тази катастрофа", заяви Рами Абу Дакка, загубил сестра и петима племенници.

Израел нанесе удари срещу повече от 400 военни цели в Ивицата Газа. Поразени са тунел на групировката за проникване в еврейската държава и командни центрове в джамии.

Жителите на Газа разчистват руините от бомбардировките с голи ръце поради липса на тежки машини. За цялата ивица те са две-три, казва пред Франс прес жител на Рафа.

Агенцията на ООН, която се грижи за палестинските бежанци, предупреди, че до утре вечер може да прекрати дейността си, ако дотогава не пристигне гориво.

В същото време Хамас пусна на свобода две израелски жени. 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха предадени на граничния пункт Рафа с посредничеството на Египет и Катар и отведени с хеликоптер в болница в Тел Авив.

"Минах през ада, не мислех и не знаех, че ще стигна дотук. Те вилняха в нашия кибуц, отвлякоха ме, поставиха ме върху мотоциклет отстрани и полетяха с мен през разораните полета. Взривиха оградата - специалната електронна ограда, която струваше 2,5 милиарда долара и която не помогна с нищо. Масово нахлуха в къщите ни, биеха хората, не правеха разлика между стари и млади", сподели Йохевед Лифшиц, бивш заложник на Хамас.

Лифшиц разказва, че заложниците са били в подземните тунели, спали са на матраци върху земята и са яли храната на похитителите - сирене и краставици. В плен на Хамас остават съпрузите на двете освободени жени. По последни данни заложниците са общо 222-ма.

Израел поиска незабавен достъп на Червения кръст до тях.

Тел Авив разшири планираната евакуация на селища на север и разположи още бойна техника по границата с Ливан, след като шиитското движение "Хизбула" изстреля десетки ракети по израелски позиции.

"Ливан трябва да разбере, че ще си плати, ако "Хизбула" ни въвлече във война", предупреди президентът на Израел Ицхак Херцог пред колегата си Еманюел Макрон.

Френският президент предложи изграждане на регионална или международна коалиция срещу Хамас по подобие на коалицията срещу Ислямска държава с френско участие. След разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим френският лидер изрази надежда за подновяване на мирния процес с палестинците.

"Борбата трябва да е безмилостна, но не и без правила, защото ние сме демокрации, които се борят с терористи. Демокрации, които спазват военните закони и осигуряват хуманитарен достъп за населението в Газа", каза още френският президент Еманюел Макрон.

Нетаняху не коментира предложението на Макрон, който след Израел планира срещи в Йордания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неочаквани герои донесоха изстрадан успех Манчестър Юнайтед срещу Копенхаген след невероятна драма
Неочаквани герои донесоха изстрадан успех Манчестър Юнайтед срещу Копенхаген след невероятна драма
ПП-ДБ излезе с позиция относно инициативата за по-ниски цени
ПП-ДБ излезе с позиция относно инициативата за по-ниски цени