САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Над 6 млрд. евро събра втората донорска конференция на Фон дер Лайен

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:47, 28.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
млрд евро събра втората донорска конференция фон дер лайен
Снимка: БГНЕС

Втората международна донорска конференция за коронавируса, свикана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, събра 6,15 милиарда евро от Европейския съюз, САЩ и други страни.

Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, обеща 4,9 милиарда евро за борба с COVID-19, Германия - 383 милиона евро, САЩ - 545 милиона долара, Канада - 219 милиона долара и Катар - 10 милиона долара.

На срещата присъстваха представители на 40 правителства.

Събраните пари ще бъдат използвани за тестване за коронавирус, лечение, разработване и производство на ваксина, както и за подпомагане на най-бедните общности.

На конференцията, проведена в рамките на съвместната инициатива на Европейската комисия и организацията „Глобален гражданин“, се проведе и концерт за набиране на средства. Многобройни звезди взеха участие в концерта, включително Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Шакира, Ашер, а събитието бе излъчено по целия свят.

Председателят на ЕК Фон дер Лайен заяви, че е изключително важно всеки, който се нуждае от ваксина, да може да бъде снабден с нея.

„Опитвам се да убедя най-богатите страни да резервират ваксини не само за себе си, но и за страните с нисък и среден доход. Това е тест за солидарност“, подчерта тя.

ЕС настоява за глобално сътрудничество в опит да постави пандемията под контрол, за разлика от САЩ и Китай, които се фокусират върху национални инициативи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Петър Стоянов: В България трябва всекидневна борба срещу корупцията
Президентът Петър Стоянов: В България трябва всекидневна борба срещу корупцията
Веселин Марешки: "Воля" ще се яви на изборите за последен път
Веселин Марешки: "Воля" ще се яви на изборите за последен път