НОВИНИ

Най-богатият украинец се отказва от медийния си бизнес

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:20, 11.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
богатият украинец отказва медийния бизнес
Слушай новината

Ринат Ахметов - най-богатият човек в Украйна, се отказва от медийния си бизнес, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на неговата инвестиционна компания. Решението се дължи на влизането в сила на закона, който има за цел да ограничи влиянието на олигарсите.

Законът беше приет миналата година, по инициатива на президента Володимир Зеленски, и в него са посочени критерии, по които дадено лице ще бъде признато за олигарх. Смята се, че бившият президент Петро Порошенко и Игор Коломойски отговарят на критериите за включване в регистъра на олигарсите.

Ринат Ахметов пояснява, че не може да продаде тази част от бизнеса си при пазарни условия заради войната в Украйна и шестмесечния срок, който му дава законът. Затова неговата "Медийна група Украйна" ще се откаже от лицензите за телевизионни канали и за печатни медии в полза на държавата, а онлайн медиите ще бъдат прекратени.

"Като най-големият частен инвеститор в украинската икономика, аз многократно съм заявявал, че не съм и няма да бъда олигарх", посочва Ахметов. По негови данни в създаденият през 2000 г. медиен холдинг са вложени инвестиции в размер на над 1,5 млрд. долара.

Като собственик на компанията "Метинвест" - най-големият производител на стомана в Украйна, Ринат Ахметов понесе преки загуби от войната. Руските обстрели срещу Мариупол подредиха сериозно комбинатите "Илич" и "Азовстал". Той възнамерява да съди Русия за щетите, които оценява на 17 до 20 млрд. долара.

Най-богатият човек в Украйна изтъква, че е понесъл сериозни загуби от войната в Източна Украйна, която започна още през 2014 г. По данни на сп. "Форбс" през 2013 г. той е имал нетни активи в размер на 15,4 млрд. долара, а тази година те са 4,5 млрд. долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плащаме два пъти по-скъпо за лекар в морските курорти в сравнение с областните градове
Плащаме два пъти по-скъпо за лекар в морските курорти в сравнение с областните градове
Божидар Божанов с предложение за нов начин за справяне на нарушителите на пътя
Божидар Божанов с предложение за нов начин за справяне на нарушителите на пътя