НОВИНИ

Намериха тялото на един от двамата моряци, изчезнали в Балтийско море

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
23:05, 13.12.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Тялото на един от двамата моряци, изчезнали при сблъсъка на два кораба в Балтийско море край бреговете на Швеция, е намерено на борда на преобърнат датски кораб. Вторият член на екипажа на пострадалия морски съд все още е в неизвестност.

Призори, при лоша видимост заради тъмнината и спусналата се мъгла, 90-метров британски товарен кораб удря 55-метров датски морски съд край остров Борнхолм. Шведски следователи допускат като причина "тежко пиянство" и пренебрегване на мерките за сигурност. Моряци от борда на британския кораб чули викове на хора, паднали зад борда.

На преобърнатия датски кораб, който плавал без товар, имало само двама души. Организираната незабавно операция за издирването им с датски и шведски екипи продължава без успех. Температурата на водата в района е 4 градуса, а на въздуха - около 5 градуса.

"Не смеем дори да предполагаме какви са шансовете им. Зависи как са били облечени", заяви Бент Бломквист, ръководител на морско спасително дружество.

В зоната на сблъсъка действат и екипи за ограничаване на замърсяването от изтекло гориво.

"Преобърнал се е кораб и това крие рискове за околната среда. Подготвяме се и за този сценарий, но не знаем докъде е стигнало замърсяването", допълни Бент Бломквист.

Не е известно какъв товар е превозвал регистрираният във Великобритания морски съд. В момента на удара и двата кораба са плавали в една и съща посока, в шведски териториални води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1959 са новите случаи на коронавирус
1959 са новите случаи на коронавирус
Училище и хор свързват двама от министрите в новия кабинет
Училище и хор свързват двама от министрите в новия кабинет