НОВИНИ

Нападението над Христиан Пендиков - какво се знае до момента

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:46, 23.01.2023
Чете се за: 16:05 мин.
У нас
нападението христиан пендиков знае момента
Слушай новината

За нападението над Христиан Пендиков - секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, се разбра малко преди полунощ на 19 януари. Лошата вест съобщи във фейсбук профила си евродепутатът Андрей Ковачев.

Часове по-късно консулите ни от Скопие и Битоля вече бяха в Охрид, за да се запознаят с обстоятелствата около побоя. Към мястото тръгна и посланикът ни в Северна Македония.

Нападнаха секретаря на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид

На 20 януари криминалният случай бе обсъден първо в кулоарите, а след това и в пленарната зала на българския парламент.

В Министерството на външните работи бе извикан посланикът на Република Северна Македония в България, за да ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид.

Министърът на външните работи на България Николай Милков проведе телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото получи уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти.

Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие бяха изпратени в Охрид.

МВнР излезе с позиция, в която се казва:

"Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията "Цар Борис III" от края на 2022 година. За съжаление, нападението от 19 януари 2023 година е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани.

България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.

Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава, да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека.

За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз.

София призова Скопие да спре престъпленията срещу българите, посланикът на РСМ отива в МВнР

Държавният глава Румен Радев също осъди остро инцидента. От администрацията на президента съобщиха, че България има готовност да организира въздушната евакуация на Христиан Пендиков и да осигури неговото лечение.

Държавният глава Румен Радев остро осъди и системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Христиан Пендиков в Охрид.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Президентът Румен Радев заявява още, че отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония.

Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи, допълва българският президент.

Министър-председателят Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Двамата обсъдиха тежкото криминално деяние, извършено срещу гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III" в гр. Охрид Христиан Пендиков. Българският премиер категорично осъди побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди.
В разговора Гълъб Донев определи нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза. Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Христиан Пендиков за лечение в България.


Премиерът Димитър Ковачевски изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Христиан, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.
Още в ранния следобед на 20 януари правителственият самолет „Фалкон" с екип от ВМА на борда транспортира до България нападнатия в Охрид Христиан Пендиков. Двама лекари и една медицинска сестра от ВМА придружиха пострадалия. Състоянието му е тежко и му предстои операция. От ВМА съобщиха, че той e настанен в реанимацията на лечебното заведение под непрекъснато лекарско наблюдение.

Транспортираха за лечение в София пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид

Главните прокурори на България и Република Северна Македония също проведоха телефонен разговор, като македонският обвинител "номер 1" уведоми Иван Гешев, че вече има двама задържани, а трети се издрива.
Часове по-късно вече официално стана ясно, че трима са нападателите на пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид Христиан Пендиков.

Нападението е станало в четвъртък (19 януари) около 22:00 часа вечерта пред местен ресторант в Охрид.

Те го провокирали и обиждали вътре в ресторанта заради това, че е българин, но младият мъж не е влязъл в спора.
След като излязъл извън заведението тримата го нападнали и му нанесли жесток побой. Обявява се, че един от нападателите е обявен за общонационално издирване.

Трима са нападателите на пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид

На 21 януари темата продължава да е сред основните у нас, коментира се и от македонските медии, като част от тях пишат неверни неща за Христиан Пендиков. Пред БНТ близки, приятели и роднини на Пендиков в Охрид заявиха, че ги е страх дори да излязат на улицата.

Става ясно, че тримата нападатели са задържани, но властите край Вардар не съобщават дали и какви обвинения са им повдигнати. Неофициално става ясно, че сред тези, които са нанесли побоя, е имало професионален състезател по бойни изкуства, името му е Илия Спасески.

Близки и приятели на пострадалото момче разказаха пред БНТ, че след откриването на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид крайните националистически настроения и омразата срещу хората с българско самосъзнание, живеещи в Република Северна Македония, са се засилили. От медиите се крие и собственикът на ресторанта, пред който Христиан е бил пребит.

Същия ден протест в подкрепа на пребития Христиан Пендиков се проведе пред сградата на Европейската комисия в София. Протестиращите настояват нападателите да бъдат наказани, а преговорите за еврочленство на Република Северна Македония незабавно прекратени.

Протестът е обявен като граждански организации, но него присъстваха представители на отделни политически формации. Организаторите на протеста от клуб "Родолюбие" настояха да се обърне внимание на начина, по който се чувстват македонските граждани с българско самосъзнание.

Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че е внесъл своите искания към всички европейски институции незабавно да бъде прекратена процедурата по присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

На 22 януари външните министри на България Николай Милков и на Република Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития Христиан Пендиков във ВМА. Буяр Османи съобщи, че побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в ареста 30 дни по решение на съда в Охрид.

Външните министри на България и РСМ остро осъдиха нападението (Обзор)

Българският външен министър съобщи, че докато е във ВМА Христиан продължава да получава заплахи.
Двамата външни министри бяха единодушни, че жестокият побой над Христиан Пендиков се осъжда остро и от двете страни на границата.

Николай Милков заяви, че е пристигнал в болницата заедно със своята съпруга, като човек, за да види един мъж с кауза, който е пострадал заради идеите си, които защитава.

В качеството си на министър коментира, че България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на побоя над Христиан и да приключи безнаказаността, която поражда ново и ново насилие. По думите на Милков трябва да се каже и "не" на възраждането на черните традиции от миналото край Вардар, които се свързват с палежи, стребли и насилие над хора.

"Такива неща нямат въобще място в Европа. И ние сме изключително загрижени за това. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност, която е от хора с достойнство. За съжаление нещата не вървят добре. Както виждате има ескалация, Христиан продължава да получава и в момента заплахи по интернет", посочи външният министър Николай Милков.

Милков отказа да цитира заплахите срещу Христиан с аргумента, че са много грозни. Външният министър на Република Северна Македания Буяр Османи още веднъж осъди остро нападението.

Според Османи това носи вреда както на неговата държава, така и на мултиетническото общество в страната му. Обеща още правителството в Скопие да се погрижи да има нулева толерантност към насилието. По думите му етническата толераност край Вардар е нещо свято, което се гради през последните 30 години.

Османи заяви още, че българската общност е и ще бъде почитана и ще има всички права и свободи, които имат и всички други общности в страната. Попитан кога политическата класа в Република Северна Македония ще спре с антибългарското говорене, което се превръща в център на всяка предизборна кампания в страната, Османи призова всички видове провокации и насилие да спрат.

Пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова заяви: "Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции".

Илияна Йотова пред БНТ: Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа след случая в РСМ

Според Илияна Йотова България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

На 23 януари сутринта Христиан Пендиков беше опериран от екип лицево-челюстни хирурзи и от ВМА съобщават, че състоянието му е стабилно, без да дават повече подробности.

Българското въшно министерство обяви, че вика на консултации в София българския посланик в Скопие. На езика на дипломацията този ход се смята за тежък дипломатически удар.

България извика за консултации посланика си в Северна Македония


Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свика извънредно заседание на Народното събрание на 24 януари, на което да бъде изслушан външния министър Николай Милков.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК:

ПРЕБИХА БЪЛГАРИН В ОХРИД

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив се завърна към тренировките в Дубай
Ботев Пловдив се завърна към тренировките в Дубай
Стойчо Младенов: Вярвам, че треньорската кариера на Тодор Янчев ще бъде успешна (Видео)
Стойчо Младенов: Вярвам, че треньорската кариера на Тодор Янчев ще бъде успешна (Видео)