НОВИНИ

София призова Скопие да спре престъпленията срещу българите, посланикът на РСМ отива в МВнР

живо брифинг външно министерство евакуацията нашите съграждани украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 20.01.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид. Снощи, 19 януари, гражданинът беше нападнат, при което са му нанесен тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение.

Министърът на външните работи на България Николай Милков проведе телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти.

Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.

Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията "Цар Борис III" от края на 2022 година. За съжаление, нападението от 19 януари 2023 година е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани, се казва в позиция на МВнР.

България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.

Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава, да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека.

За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз, се казва още в позиция на българското външно министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 20 сигнала след силната буря в област Пазарджик
Повече от 20 сигнала след силната буря в област Пазарджик
Циципас и Синер си осигуриха 1/8-финален двубой в Мелбърн
Циципас и Синер си осигуриха 1/8-финален двубой в Мелбърн