НОВИНИ

Напрежение в киногилдията: загубени средства и проблемно финансиране на нови проекти

Айше Сали
от Айше Сали
21:04, 12.12.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в киногилдията заради загубата на средства от Националния филмов център и съдебни дела, които водят до забавяне на финансирането за вече одобрени филмови проекти. До тук се стигна заради липсата на работещ правилник и несъгласие с предложенията в новия, който ще бъде приет до дни. Творците и Националният филмов център обаче се разминаха в разчетите си колко точно са загубените пари.

Критериите при класирането са в основата на спора кой филм заслужава пари от държавата и кой не. Творците участваха в работната група, която трябваше да изготви предложения, но част от тях не видяха своите в крайния вариант на правилника.

"Това променя съдържанието на закона - държавна помощ за създаване на национален културен продукт. CV-тата на режисьора и продуцента практически не носят и не би трябвало да носят решаващо значение, защото те облагодетелстват определени хора", каза Иван Тонев, продуцент и филмов оператор.

"Млади хора, които нямат зад гърба си биография, те са обречени да печелят веднъж на 10 години, ако въобще спечелят", смята Галина Тонева, продуцент.

През тази година недоволството отнесе в съда решението за финансиране на 12 филмови проекта. Според продуцентите 1200 души вместо да бъдат на снимачната площадка, стоят без работа. Пак по техни изчисления 19 млн. лв. от НФЦ ще бъдат върнати в централния бюджет. Средства бяха загубени и през изминалите две години, но има разминаване в различните разчети.

"Тези средства като върнати не са съвсем коректни, защото сесиите са проведени по закон, средствата са разходени, просто не са администрирани в съответната календарна година", каза Петър Тодоров, изпълнителен директор на НФЦ.

Промените в правилника трябва да бъдат приети до края на годината, а през следващата отново предстои ремонт заради нови европейски регламенти. Последствията от бюрокрацията ще бъде по-малко български филми на екрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградите "Димитър Цонев": Георги Любенов е отличен за най-добър телевизионен водещ
Наградите "Димитър Цонев": Георги Любенов е отличен за най-добър телевизионен водещ
"Референдум": "Въздушен Шенген" с условия или пълноправно членство на страната ни?
"Референдум": "Въздушен Шенген" с условия или пълноправно членство на страната ни?