НОВИНИ

НЕК ще плати 220 млн. лева за нови мощности в ПАВЕЦ "Чаира"

Централата засега остава спряна

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:29, 18.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
павец чаира остане спрян търсят пари ремонт
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Националната електрическа компания (НЕК) ще подмени два от четирите хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира". За целта дружеството търси доставчик на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения необходими за работата на хидроагрегати 1 и 4. Цената на обществената поръчка е над 220 млн. лева, а срокът за изпълнение - три години и половина. Срокът за подаване на оферти е 15 ноември 2024 година.

ПАВЕЦ "Чаира" не работи от март 2022 година. Тогава един от агрегатите в централата аварира след планов ремонт. Проверки по случая направиха както от МВР, така и от ДАНС. Виновен за повредата не беше открит. Общите причини могат да се обяснят с неправилна експлоатация на съоръжението.

Националната електрическа компания притежава 28 ВЕЦ-а и 3 ПАВЕЦ-а. Половината от енергията на дружеството обаче се произвежда от каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира". След приключилата рехабилитация половината от мощностите ще може да бъдат в експлоатация.

"Компанията ще търси изпълнител за пълна подмяна на двата хидроагрегата, след като поредица от анализи и изследвания установиха, че използваните досега са силно амортизирани и оптималното дългосрочно решение е изграждането на нови", обясниха от министерството на енергетиката.

Обхватът на обществената поръчка включва проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, настройка, изпитвания и въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и отстраняване на дефекти в гаранционния срок на цялото оборудване, посочено в техническата спецификация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски и Генов започнаха с победа на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Сибиу
Донски и Генов започнаха с победа на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Сибиу
Иван Зайцев ще приключи спортната си кариера в тима на Веро Волей (Монца)
Иван Зайцев ще приключи спортната си кариера в тима на Веро Волей (Монца)