НОВИНИ

Необичайна обиколка на Майк Помпео в Европа и в Близкия изток

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:12, 16.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
необичайна обиколка майк помпео европа близкия изток
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна обиколка в седем страни от Европа и от Близкия изток. Напълно необичайно за визита на американски първи дипломат, пребиваването му във Франция премина почти незабелязано за медиите.

Елисейският дворец съобщи още в средата на миналата седмица, че е организирана среща с френския президент Еманюел Макрон "по искане на американеца" и "напълно прозрачно за екипа на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън". Агенция Франс прес и френски медии не пропуснаха да споменат, че между домакина и госта имат разногласие относно политическата ситуация отвъд океана. Макрон поздрави демократа Байдън веднага след новината за неговата победа в президентските избори.

Помпео все още отказва да признае поражението на своя президент. Той каза пред журналисти, че се очаква плавен преход към втора администрация на Тръмп, припомня Франс прес.

В тази ситуация Майк Помпео пристигна на първото, а може би и последно подобно посещение в Париж в събота. След възторжен туит, в който нарече Франция "най-стария приятел и съюзник на Съединените щати", гостът, придружен от съпругата си, имаше един ангажимент за уикенда - да почете жертвите на последните атентати. Тази сутрин Помпео се срещна за кратко с президента Еманюел Макрон и с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан - без камери и изявления, след което отлетя за Турция.

Обиколката включва още Грузия, Израел, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия. Помпео може да се озове в неловко положение, тъй като всички тези държави вече поздравиха новоизбрания президент Джо Беайдън, коментира Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?
Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?
Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС
Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС