НОВИНИ

Нов кръг на диалога Белград-Прищина ще се проведе през май в Брюксел

нов кръг преговори косово сърбия проведе охрид
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 18.04.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви днес, че новият кръг от диалога на високо равнище между Белград и Прищина ще се проведе на 2 май в Брюксел, предаде кореспондентът на МИА от Белград. Стано каза още, че ЕС е създал Съвместен надзорен съвет за наблюдение на изпълнението на Споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и на Приложението за изпълнение, договорено в Охрид.

„ЕС, като фасилитатор на диалога между Белград и Прищина, заедно с Косово и Сърбия, като страни в диалога за нормализиране на отношенията, днес създаде Съвместен надзорен съвет за наблюдение на изпълнението на Споразумението по пътя към нормализиране между Косово и Сърбия и прилагането на нейното приложение”, каза Стано.

Той добави, че очаква проектното задание да бъде финализирано и прието на първото заседание на комисията, което ще се проведе след следващата среща на високо ниво, насрочена за 2 май в Брюксел. Както каза той, този надзорен съвет се създава 30 дни след срещата на високо ниво в Охрид, както е посочено в приложението за изпълнение. Съвместният съвет за наблюдение ще бъде председателстван от специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина и други регионални въпроси на Западните Балкани Мирослав Лайчак. Косово ще бъде представено от своя посланик в Брюксел Агрон Байрами, а Сърбия от президента на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 38% от анкетираните очакват правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
В "Референдум": 38% от анкетираните очакват правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Два сребърни медала за България в свободния стил на Европейското по борба в Загреб
Два сребърни медала за България в свободния стил на Европейското по борба в Загреб