НОВИНИ

Нов рекорд за Алкарас или първи трофей за Зверев – всички погледи са към Париж

Карлос Алкарас и Александър Зверев ще определят в неделя новия шампион от Откритото първенство на Франция по тенис – „Ролан Гарос“.

Станко Димов
от Станко Димов
22:45, 08.06.2024
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
карлос алкарас елиминира стефанос циципас полуфинал ролан гарос
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Карлос Алкарас и Александър Зверев ще определят в неделя новия шампион от Откритото първенство на Франция по тенис – „Ролан Гарос“. В петък Алкарас победи в пет сета Яник Синер и стана най-младият в историята (на 21 години), който достига до финал в турнирите от Големия шлем на всички настилки – твърди кортове в Ню Йорк, трева в Лондон и сега на клей в Париж.

„Разбрах за този факт, проверих в телефона си след победата. Това е нещо велико. Страхотно е да мога да подобрявам нови и нови рекорди“, коментира Алкарас, действащ шампион от Уимбълдън след класирането си за финала на „Ролан Гарос“.

„Ако трябва да бъда честен, опитвам се да не мисля много за тези неща преди финала, но определено това показва, че се справям добре на всички настилки. Това беше една от целите ми когато започна професионалната ми кариера. Чувството е страхотно, но точно в този момент не искам да се концентрирам върху това“, добави 21-годишният испанец.

Любопитен е фактът, че Алкарас се класира за първия си финал в годината, в която, по всяка вероятност, Надал излезе на корта в Париж за последен път (загуби в първия кръг от Зверев).

Матадора е истинска легенда на „Ролан Гарос“, като е печелил турнира 14 пъти в своите 19 участия.

„Изпитвам специални чувства към този турнир“, продължи Алкарас. „Помня, че като малък бързах да се прибера от училище и да включа телевизора, за да гледам „Ролан Гарос“. Гледах страшно много двубои. Разбира се, Рафа Надал доминираше тук в продължение на 14-15 години, което е нещо невероятно“, добави Алкарас.

„Разбира се, че искам да видя името си до тези на другите испански тенисисти, които са спечелили турнира. Не е само Рафа. Говорим за Фереро, Моя, Коста…много испанци, легенди на нашия спорт, които са спечелили тук. Определено искам да видя името си до техните“, категоричен е Алкарас.

Неговият съперник във финала ще бъде Александър Зверев, който въпреки проблемите извън корта, свързани предимно със съдебни дела с бившата си приятелка, успя да намери най-добрата си форма в точния момент.

27-годишният германец успя за първи път в кариерата си да се класира за двубоя за трофея на „Ролан Гарос“, след като в предходните сезони на три пъти отпада на полуфиналите.
За Зверев това ще бъде второ участие във финал в Големия шлем, след като преди 4 години на US Open загуби драматично с 2:3 сета пред Доминик Тийм.

Две години по-късно, когато беше в страхотна форма, Зверев получи ужасяваща контузия на глезена на полуфиналите срещу Рафаел Надал, заради която не игра близо половин година. Този неприятен момент обаче вече е в историята и сега Зверев е на победа от най-големия трофей в кариерата си.

„През последните години се случиха много неща. В Ню Йорк бях на две точки от трофея, след това тук напуснах корта в инвалидна количка. Всичко това е част от пътуването в тура“, коментира Зверев.

„Аз съм на финал, но не съм спечелил турнира. Просто искам да играя най-добрия си тенис и да си предоставя най-добрите възможности за успех. Ако успея да го направя, ако успея да спечеля трофея, това ще означава всичко за мен“, категоричен е Зверев.

Големият финал в Париж започва в неделя от 16:00 часа наше време. При победа Зверев ще спечели първа Мейджър титла, докато триумф за Алкарас ще му осигури трети трофей от Шлема след US Open 2022 и Уимбълдън 2023.

Без значение от изхода на финала, в понеделник ранглистата ще има нов водач и той ще бъде Яник Синер. Шампионът от Australian Open ще стане първият представител на родината си Италия, който оглавява класацията на АТР, а това стана факт след отпадането след контузия на Новак Джокович.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков остана шести във финала на скок на дължина в Рим
Божидар Саръбоюков остана шести във финала на скок на дължина в Рим
До 44° в Гърция, властите предупреждават за опасно гореща вълна
До 44° в Гърция, властите предупреждават за опасно гореща вълна