НОВИНИ

Новини от миналото: Неизвестна крепост, ключова за Аполония Понтика, откриха до Созопол

Мария Чернева
от Мария Чернева
08:49, 10.10.2022
13366
Чете се за: 03:52 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Огромна крепост, построена от първите аполонийци до Созопол, е откритието, което успя да изненада археолозите. До разкриването на древната цитадела, учените нямаха никакви основания да подозират наличието ѝ. А проучванията сега показват, че крепостта е била много важна за функционирането на Аполония Понтика и развитието на търговията.

Подробности разказват Мария Чернева и операторът Анна Андреева.

Откриват следите им съвсем неочаквано, след лазерно сканиране на Меден рид. Знаят за древните рудници, от които аполонийци са черпили мед, но нищо не подсказвало, че в района има и друго - крепост на 15 километра от морето. А медната руда е първопричина древните елини да основат своята колония тук, удобното пристанище е на второ място.

Стабилните крепостни зидове, цитаделата, възможността за контрол и на пристанището, и на търговията говорят за съществена част от живота на колонията.

"Всичко, което откриваме, показва, че това е част от града Аполония Понтика. Всичко тук е гръцко", казва Павлина Девлова – ръководител на археологическите разкопки.

Постепенно учените разкриват подробности от живота тук. Помагат им учениците от Класическата гимназия. Показват това, което трябва да е параден вход.

"Това е един доста голям вход, размерите му са точно четири метра. Влизаме в пространството пред крепостната стена, във вътрешността на крепостта, където вероятно е била ситуирана част от търговската дейност", казва Павлина Девлова.

Без гористата растителност сега, оттук се разкрива невероятна гледка към стария град и към медните рудници. Но това е и най-уязвимото място за крепостта, което обяснява и наличието на многобройни каменни топки. Те са складирани за всеки случай.

Тук археолозите очакват да намерят и голяма павирана улица - връзка с южния вход на крепостта. На изток смятат че са разкрили цитаделата и издайнически за строителите улики:

"Барбукан - отводнителна система и тя има пряк паралел с храма на Аполон в Милет", обясни Павлина Девлова.

Липсата на следващо обитание на крепостта е причина, зидовете да бъдат запазени в оригиналния си градеж с метри. Но най-интересни са помещенията до западната крепостна стена, където откриват късове руда. Рудата на Медни рид е с изключително високо съдържание на мед и мината е експлоатирана от траките дълго преди да дойдат преселните от Милет.

"Траките са го обработвали, но аполонийци извеждат на много мащабно търговско ниво добива, продажбата и обработката на полиметалната руда, която се добива в Медни рид", разказва Павлина Девлова.

Крепостта не е била разрушавана или опожарявана. Построена през 5 в. пр.Хр., функциите ѝ затихват с идването на римляните. Те със сигурност са знаели за ценната суровина, но вероятно са имали други, по-добри алтернативи.

Повече подробности за крепостта на Аполония Понтика можете да разберете от репортажа в "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил нанесе първа загуба на Ланс във френската Лига 1
Лил нанесе първа загуба на Ланс във френската Лига 1
Григор Димитров запазва 24-а позиция в световната ранглиста, Кузманов с прогрес
Григор Димитров запазва 24-а позиция в световната ранглиста, Кузманов с прогрес