НОВИНИ

НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници

Николай Минков
от Николай Минков
12:19, 18.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
парламентът прие второ четене бюджета нзок
Слушай новината

Парламентът прие, без дебати заради блокираната трибуна в пленарната зала от "Възраждане", ударно, само за 2 часа, бюджета на НЗОК на второ четене.

Падна поредния опит да се ограничи разрастването на болници пазар и роенето на нови болници. В набързо гласувания бюджет на НЗОК, по предложение от ГЕРБ отпаднаха текстовете от преходни и заключителни разпоредби, според които касата не можеше за сключва договори с нови болници, а също и да прави централно договаряне за онколекарства. С това отпадна и възможността да се постигнат по-добри цени за всички болници.

Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са разчетени с ръст от над 1,1 млрд. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г.

Приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, са с ръст над 593 млн. лв., в т.ч. са отчетени ефектите от увеличения размер на минималната работна заплата (от 710 лв. на 780 лв. от 1 януари 2023 г., от 780 лв. до 933 лв. за 2024 г.), ефектът от повишаването на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 780 лв. на 933 лв., (което все още не е прието в бюджета на ДОО), отразен е ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход от 3400 лв. на 3750 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС в пети опит да избере председател, ПП-ДБ ("Спаси София") смени номинацията си
СОС в пети опит да избере председател, ПП-ДБ ("Спаси София") смени номинацията си
Ирина Винер: Никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия
Ирина Винер: Никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия