НОВИНИ

Очаквана победа и неочаквани моменти на Оскарите

"Опенхаймер" обра повечето статуетки, а Райън Гослинг и Джон Сина дадоха всичко от себе си

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:47, 11.03.2024
Чете се за: 07:27 мин.
По света
Слушай новината

Триумф за историческата драма "Опенхаймер" в нощта на Оскарите. Филмът на режисьора Кристофър Нолън спечели 7 статуетки в почти всички най-важни категории.

Без изненади при победителите, без объркани имена при съобщаването на носителите на "Оскар" и без шамари - така премина 96-ата церемония по раздаване на най-желаните награди в шоубизнеса награди.

Нощта в "Долби Тиатър" беше изпълнена с много емоции, смях и сълзи, но от радост. "Опенхаймер" на Кристофър Нолън беше сред най-дългоочакваните, гледани, а вече и награждавани филми за годината. Повече от 20 години британският режисьор и съпругата му Ема Томас създават качествено кино, а в биографията им попадат заглавия като "Мементо", "Престиж", "Генезис". Макар и да беше номиниран за "Дюнкерк", едва тази нощ с "Опенхаймер" Нолън се нареди сред режисьорите, отличени с "Оскар".

Това не би било възможно без блестящо изиграната роля на бащата на атомната бомба, в която видяхме Килиън Мърфи. Дълги години ирландецът играеше малки роли, често и във филмите на Нолън. Любовта на публиката спечели със сериала Peaky Blinders като гангстера Томас Шелби. "Опенхаймер" обаче го нареди сред великите в киното.

Много по-оспорвана беше надпреварата за главна женска роля, където везните се накланяха ту към Ема Стоун за "Клети създание", ту към първата номинирана представителка на коренното население Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе.

За втори път, след "Ла Ла Ленд" през 2016, Ема Стоун получи "Оскар", с което стана и първата актриса под 35, награждавана два пъти.

И ако при номинациите "Барби" и режисьорката му Грета Гъруиг бяха пренебрегнати от Академията, а единствения "Оскар" за филма получиха Били Айлиш и брат ѝ Финиъс, то всички ще помнят едно име - Райън Гослинг като Кен.

Без да се церемони и без дори да обяви кои са останалите номинирани за най-добър филм, легендарният Ал Пачино обяви най-дългоочакваната награда на вечерта - "Опенхаймер" на Кристофър Нолан заслужено получи "Оскар" за най-добър филм.

Историята, която разказва живота на бащата на атомната бомба - Джей Робърт Опенхаймер спечели в 7 от 13-те категории, в които беше номиниран. Един от най-касовите филми тази година, част от поп-културния феномен "БарбиХаймер", лентата преди това обра почти всички най-значими награди - БАФТА, "Златен глобус" и "Еми". Макар доказал се като един от най-добрите режисьори в наши дни, Кристофър Нолан получи "Оскар" за първи път.

"Благодаря на всички, които бяха до мен и вярваха в мен през цялата ми кариера. Ема Томас - продуцент на всички наши филми и на всички наши деца", каза Нолан.

Без изненада - фаворитът и вече носител на "Оскар" за главна мъжка роля е ирландецът Килиън Мърфи.

"Крис Нолан и Ема Томас - през изминалите над 20 години ме отведохте на най-щурото, вълнуващо и творческо приключение в живота ми. Дължа ви повече, отколкото мога да изразя с думи. Направихме филм за човека, създал атомната бомба. За добро или лошо, всички ние живеем в света на Опенхаймер. Искам да посветя тази награда на всички миротворци по света", каза Мърфи.

Силното превъплъщение на Робърт Дауни Джуниър в ролята на коварния сенатор Луи Щраус му донесе и отличието за поддържаща мъжка роля. Актьорът не скри, че той е имал много по-силна нужда от тази роля, отколкото екипът се е нуждаел от неговото участие. Припомни и че киното му е дало възможност да се откъсне от дългогодишната си зависимост към наркотици и алкохол.

"Искам да благодаря на ужасното си детство и на Академията. В този ред", заяви той.

Академията присъди на Ема Стоун втория ѝ "Оскар".

"Най-хубавата част от света на киното е, че не става дума за теб, защото ти си просто част от един страхотен екип. За мен е огромна чест да мога да споделя тази награда с актьорите и снимачнния екип. С всеки един, който даде всичко от себе си и с любов създадохме този филм".

В категорията за документалистика победител е "20 дни в Мариупол".

"Това е първият Оскар в украинската история и за мен е чест. Но вероятно ще бъда и първият режисьор, който от тази сцена казва, че му се ще да не беше заснемал филма си. Ще ми се да можех да го заменя с това Русия никога да не беше атакувала Украйна", каза Мстислав Чернов, Оскар за "Най-добър документален филм".

За четвърти път водещ на Оскарите беше Джими Кимел, който още по време на шоуто получи критика онлайн.

"Имало ли е НЯКОГА по-УЖАСЕН водещ от Джими Кимел?" Познайте кой бивш президент написа пост... Благодаря ви, че гледате г-н Тръмп. Изненадан съм - вие не трябва ли да сте в затвора", каза Кимел.

Най-запомнящият се момент обаче безспорно ще остане този, в който Райън Гослинг отново влезе в ролята на Кен. Облечен в розов смокинг, актьорът "открадна шоуто" и направи може би най-добрата имитация на Мерилин Монро и "Диамантите са най-добрите приятели на жените".

Още един човек прикова погледите - кечистът и актьор Джон Сина, заради когото няма да забравим връчването на "Оскар" за костюм.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 11.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 11.03.2024 г., 20:50 ч.
Служители от фонд "Култура" се оплакват от политически натиск
Служители от фонд "Култура" се оплакват от политически натиск