НОВИНИ

Олимпик Марсилия замени Дженаро Гатузо с Жан-Луи Гасе

Любопитното е, че 70-годишният френски специалист бе уволнен през януари като селекционер на националния отбор на Кот д'Ивоар след края на груповата фаза на турнира за Купата на африканските нациите, а след това "слоновете" стигнаха до триумф в надпреварата, водени от помощника му Емерсе Фае

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:57, 20.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
олимпик марсилия назначи дженаро гатузо треньор
Слушай новината

Ръководството на френския футболен Олимпик Марсилия обяви треньорска рокада начело на клуба, като на първо време се раздели с досегашния наставник Дженаро Гатузо, а скоро след това обяви името и на неговия наследник - Жан-Луи Гасе.

До уволнението на Гатузо се стигна след поредицата от незадоволителни резултати в последно време и фактът, че марсилци са без победа в Лига 1 вече повече от два месеца, а освен това от началото на календарната година имат само един успех във всички надпревари.

Тази лоша серия направи така, че в момента Олимпик Марсилия е на 9-ото място във френското първенство с актив от 30 точки и вече отпадна от турнира за Купата на страната.

За новия старши треньор на отбора Жан-Луи Гасе дебютът ще дойде още този четвъртък (22 февруари) при домакинството на Шахтьор Донецк в мач реванш от плейофите на Лига Европа. Първата среща миналата седмица завърши при равенство 2:2.

70-годишният френски специалист в миналото е водил няколко отбора в родината си като Монпелие, Каен, Бордо и други, но най-големят му успех идва начело на Сент Етиен, след като извежда "зелените" до 4-ото място в Лига 1 в края на сезон 2018/19.

В продължение на 9 години (2007-2016) Гасе работи като помощник на Лоран Блан при престоя му в Бордо, където двамата стават шампиони в местното първенство (2008/09), а след това и във френския национален отбор.

През последните малко под две години пък Жан-Луи Гасе изпълняваше функциите на селекционер на националния отбор на Кот д'Ивоар, но беше уволнен този януари след края на груповата фаза на турнира за Купата на африканските нациите, въпреки че класира тима за фазата на елиминациите. На негово място бе назначен помощникът му Емерсе Фае, който сензационно изведе "слоновете" до триумф в надпреварата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, имам доверие на Габриел
Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, имам доверие на Габриел
Два билборда с Навални са поставени пред Руското посолство (СНИМКИ)
Два билборда с Навални са поставени пред Руското посолство (СНИМКИ)