НОВИНИ

ООН: Русия е извършила военни престъпления, изнасилвания и безразборни атаки в Украйна

оон русия извършила военни престъпления изнасилвания безразборни атаки украйна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:39, 20.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Комисия на ООН за разследвания в Украйна днес заяви, че е открила нови доказателства, че руските сили са извършили "безразборни атаки" и военни престъпления, включително изнасилвания и депортации на деца в Русия, предаде Ройтерс.

"Комисията неотдавна документира атаки, засегнали цивилни обекти, като жилищни сгради, железопътна гара, магазини и цивилен склад, които са причинили много жертви", се казва в доклад, представен пред Общото събрание на ООН, в който се описват атаки срещу градовете Уман и Херсон, наред с други.

Русия енергично отрича да извършила зверства или да взема на прицел цивилни в Украйна.

Комисията заяви, че е документирала случаи на изнасилвания "с употреба на сила или психологическа принуда". "Повечето от случаите са се случили, след като извършителите нахлули в домовете на жертвите", каза тя. "Жертвите съобщиха за изнасилвания под дулото на оръжия и за заплахи за убийство и нанасяне на сериозна вреда на жертвите или техните роднини", добавя комисията.

В доклада се посочва и че са били документирани прехвърляния на 31 деца от Украйна в Русия и се прави заключението, че "това представлява противозаконна депортация и военно престъпление".

Москва многократно е отричала да отнема насилствено украински деца и заявява, че е прехвърлила в Русия деца, открити в сиропиталища или лишени от родителски грижи, като това е било направено за тяхната сигурност и възможно най-много от тях са били предадени на техни роднини.

Агенция Ройтерс посочва, че руското дипломатическо представителство в Женева към този момент не е отговорило на запитване за коментар на информацията в доклада на комисията.

Комисията е открила и три случая, в които украинските власти са нарушили човешките права на хора, обвинени от тях в сътрудничество с руските власти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайни, но не и рекордни са горещините през октомври
Необичайни, но не и рекордни са горещините през октомври
Варна ДКС стартира сезона в НВЛ с обновен състав и трудна визита на Левски
Варна ДКС стартира сезона в НВЛ с обновен състав и трудна визита на Левски