НОВИНИ

Осем медала за България от Международната олимпиада по астрономия в Китай

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:28, 14.11.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Общество
Слушай новината

Пореден повод за гордост - осем медала за България от Международната олимпиада по астрономия. В Китай най-добрите български ученици в тази област завоюваха един златен, един сребърен и шест бронзови отличия. След две онлайн издания на олимпиадата през последните години, този път тя беше присъствена и изправи учениците срещу техни връстници от цял свят в реална конкурентна среда.

Техният талант излиза извън границите на България и достига чак до Китай, където само преди ден се развя българският трибагреник.

"Китаецът, който беше със злато срещу мен, той също беше много силен, битката беше много оспорвана, но накрая успях с много силен теоретичен кръг да го надмина и да взема най-първото място. Всички от отбора крещяха и се радваха и излязох много щастлив, че съм успял да бъда на първо място", каза Светослав Арабов, златен медалист, ученик в Математическата гимназия във Варна.

Макар и със сребърен медал, не по-малко се развълнувана е Лора.

"На предните две издания на тази олимпиада, на които участвах, те бяха онлайн, съответно медалите, които получих бяха ПДФ-чета в Месинджър, при което това, че реално сега отидохме и изживяхме това да бъдем на олимпиада и да се запознаем с много други хора от много страни и да видим реално една далечна страна, това може би беше най-ценното", заяви Лора Лукманова, сребърен медалист, ученичка в Софийската математическа гимназия.

"Истината е, че ние сме може би единственият отбор, който спечели медали от всичките си участници", подчерта Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия.

Състезанието преминава в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен. Но това не притеснява най-добрите ни ученици по астрономия. Точно обратното - амбицира ги още повече.

"По време на самата олимпиада може би трудното е да запазиш самообладание", сподели Лора Лукманова.

"Най-трудно може би беше да овладея стреса", посочи Светослав Арабов.

"Това са деца, с които ние трябва да се гордеем и впрочем аз много често казвам, че цветът на медала не е най-важното нещо. Най-важното е, че ние показваме, че в България в действителност има деца, които се интересуват от наука, които полагат усилия, има учители, които работят с тях", обясни Никола Каравасилев.

"Този медал в случая май тежи около 100-200 грама, тъй като е с реално много красив дизайн, но като емоция по-скоро ме радва самото преживяване, докато самият медал ще е по-скоро спомен от него, тъй като там се случиха прекрасни неща", смята Лора Лукманова.

Всичките 8 отличия на българския отбор вече пътуват към родните градове на младите астрономи и ще радват не само хората, които познават медалистите ни, но и тези, които тепърва научават за тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои ще са новите директори на Българските културни институти зад граница?
Кои ще са новите директори на Българските културни институти зад граница?
Джуд Белингам отпадна от състава на Англия за последните два двубоя от квалификациите за Евро 2024
Джуд Белингам отпадна от състава на Англия за последните два двубоя от квалификациите за Евро 2024