НОВИНИ

Остава благоприятна прогнозата за чистотата на българската акватория на Черно море

остава благоприятна прогнозата чистотата българската акватория черно море
bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 07.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се запазва благоприятна, потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Симулациите на наблюдаваните две петна от нефтопродукти в зоната на България показват, че до 15 юли няма да навлязат в териториалното море

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води вече не се наблюдава; Според постъпилите в Басейнова дирекция „Черноморски район“ официални данни от седмичния радиологичен анализ на пробите за тритий, взети от бреговите пунктове, не се установяват превишения. Симулациите на наблюдаваните две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България показват, че до 15 юли няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли движението им се забавя. Движението на южното петно се ориентира на северозапад. Данните ясно показват, че няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. МОСВ е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне.

Ролята на МОСВ е да извършва мониторинг и да информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна подиум тренировка за националните отбори на България преди Балканските игри по естетическа гимнастика в Бургас
Силна подиум тренировка за националните отбори на България преди Балканските игри по естетическа гимнастика в Бургас
УЕФА даде зелена светлина за участие на Милан, Астън Вила и Брайтън в Европа
УЕФА даде зелена светлина за участие на Милан, Астън Вила и Брайтън в Европа