НОВИНИ

От нашия пратеник в Киев: Днес е срещата на върха ЕС-Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:23, 03.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В украинската столица Киев започва срещата на върха Европейски съюз-Украйна. Подобен форум се провежда за първи път в Украйна и за първи път в държава, която е във война. Основният въпрос, на който украинците очакват отговор е дали страната им ще върви по ускорена процедура към членство в Европейския съюз. Освен напредъка като кандидат-членка, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Украйна Володимир Зеленски обсъждат и възможности за участие на Украйна в редица европейски програми. Преди началото на форума сирените за въздушна тревога огласиха Киев.

БНТ е единствената българска медия, която има представител на срещата на върха. Специалният ни пратеник в Киев е Десислава Апостолова.

Украйна получи статут на кандидат за член в ЕС пред юни миналата година. Според Брюксел страната напредва с бързи темпове в изпълнението на условията за членство в Европейския съюз. Киев се надява да изпълни критериите в рамките на две години, но в заключенията от днешната среща не се очаква фон дер Лайен и Мишел да се ангажират с конкретни срокове.

Украйна ще получи възможност обаче да се възползва от редица европейски програми в областта на образоването, иновациите и науката, както и да бъде включена и в европейското роуминг пространство. В заключенията от срещата се очаква Европа да се ангажира с увеличаване на търговията с Украйна, подобряване на инфраструктурните връзки и транспорта. ЕС се ангажира да засили работата си за намирането на правни основания за използването на замразените активи на Русия в подкрепа на възстановяването на Украйна.

В традиционното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговорите за членство в Евросъюза трябва да започнат тази година.

"Украйна заслужава да започне преговори за членство в Европейския съюз още тази година. Благодаря на председателя на Европейската комисия, нейните колеги и нашите приятели в съюза за тяхната значима подкрепа по пътя на интеграцията и за защита на държавата ни и народа ни. Става въпрос за военна, финансова, енергийна и социална подкрепа. Така ще гарантираме дори още по-засилено сътрудничество между нашите институции и европейските", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Вучич заради негова реч за Косово
Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Вучич заради негова реч за Косово
Президентът Радев ще представи приоритетите пред кабинета "Донев 2"
Президентът Радев ще представи приоритетите пред кабинета "Донев 2"