НОВИНИ

Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:55, 28.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината. То беше възприето като тест за неговата подвижност и издръжливост след месеци здравословни проблеми. Главата на Римокатолическата църква посети Венецианското биенале, където е представена и България. Папата започна посещението си в женски затвор, където е подредено изложението на Ватикана.

Първо пътуване от началото на годината за Франциск и първо посещение във Венеция след избирането му за папа през 2013 г. Това е и първо идване на папа на Венецианското биенале – престижно изложение с международно участие, разгърнато в различни пространства. Ватикана избра необичайно място за своя павилион - женския затвор „Джудека“.

"Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на инфраструктура и ресурси и случаи на насилие пораждат много страдания. Но той може да се превърне и в място на морално и материално прераждане", каза папа Франциск.

Експозицията на Ватикана „През моите очи" включва творби на съвременни художници, работили в тясно сътрудничество с 80 затворнички.

"Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани. Аз също", сподели духовният лидер.

По-късно в църквата "Света Магдалена", в рамките на затворническия комплекс, папата се срещна с представители на света на изкуството. Комисарят на българския павилион Надежда Джакова се ръкува с папата, съобщиха за БНТ организаторите на българския проект във Венеция. На срещата присъства и един от авторите на инсталацията „Съседите” - Лилия Топузова.

"Важно е различните артистични практики да могат да се превърнат в нещо като мрежа от градове-убежища, които си сътрудничат, за да освободят света от безсмислените и вече празни противоречия, които се стремят да вземат надмощие чрез расизъм, омраза, насилие и несправедливост", отбеляза папата.

След посещението си в затвора, папата отиде с моторна лодка до църква от 16-и век, а след това се включи в служба в базиликата „Сан Марко“ пред близо 10 хиляди души на едноименния площад. Въпреки че говореше с ясен глас, папа Франциск направи рядко признание:

"Вие сте в молитвите ми, но и вие не забравяйте да се молите за мен".

По време на петчасовия си престой във Венеция папата се придвиждаше с различни превозни средства - от хеликоптер, с който пристигна в затвора, до инвалидна количка, голф количка и моторна лодка. Визитата във Венеция е първата от четирите планирани папски пътувания в Италия през следващите три месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия
Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия
Спортни новини 28.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 28.04.2024 г., 20:50 ч.