НОВИНИ

Пистата "Яс Марина" ще приеме тестовете на новите безпилотни състезателни автомобили

пистата марина приеме тестовете новите безпилотни състезателни автомобили
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:33, 21.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Пистата "Яс Марина" в Абу Даби, на която бе проведено последното състезание за сезона във Формула 1, ще бъде арена на тестовете на новите безпилотни състезателни автомобили от серията Dallara Super Formula SF23. Това ще се случи в следващите няколко седмици.

Болидите, които могат да развиват скорост от над 300 км/ч, ще имат компютри, вместо хора в кокпита. Това прави излишно наличието но волан, седалка, педали и всички защитни елементи. Безпилотните автомобили ще бъдат големите звезди на предстоящата Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL), която ще дебютира на пистата на 28 април 2024. Наградният фонд е 2.25 милиона щатски долара.

Според регламента, в A2RL ще се състезават десет отбора с по един болид. Организаторите обаче признават, че все още имат много работа, за да пуснат десет безпилотни автомобила на едно и също трасе.

"Знаем, че два от тези болиди могат да направят състезание един срещу друг. Следващата ни цел е да пуснем три автомобила на едно трасе, а след това четири", заяви в интервю за Ройтерс изпълнителният директор на управляващата компания ASPIRE - д-р Том Маккарти.

"Специално с този проект достигнахме до границата на познатата ни наука. Ако успеем до пет години да пуснем десет болида на едно и също трасе, това ще бъде огромно постижение. Имаме ясно начертан план и той си има заветната цел - да изравним броя на участниците във Формула 1. Това обаче със сигурност няма да се случи нито днес, нито утре", добави Маккарти.

Компанията ASPIRE е част от Института за научни технологии в Абу Даби, който бе открит преди три години. Неговата цел е разнообразяването на икономиката на богатите на петрол Обединени арабски емирства.

Идеята за безпилотни състезания не е нещо ново за света на моторните спортове. Формула Е планираше "робонадпревара" още през 2015 и в крайна сметка се стигна до такава през 2017 в Буенос Айрес. Един от болидите обаче все пак катастрофира.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
804 неизвинени отсъствия са натрупали депутатите от старта на 49-ото НС
804 неизвинени отсъствия са натрупали депутатите от старта на 49-ото НС
Помощ за хората без подслон осигурява Столична община в празничните дни
Помощ за хората без подслон осигурява Столична община в празничните дни