НОВИНИ

Пламен Марков пред БНТ: Под ръководството на Илиан Илиев националният отбор показа по-състоятелни игри

"Мисля, че всички обичащи ЦСКА, а и българския футбол трябва да са доволни от предстоящата реконструкция на стадион "Българска армия", коментира още в студиото на предаването "Арена спорт" една от легендите на "Червения" клуб

пламен марков бнт ръководството илиан илиев националният отбор показа състоятелни игри
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 17.12.2023
Чете се за: 08:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият селекционер на българския национален отбор Пламен Марков гостува в предаването "Арена спорт", за да направи един обзор на футболната година у нас, в който разбира се бяха засегнати грандовете Лудогорец, ЦСКА, Левски, както и още ситуацията в Българския футболен съюз (БФС) и представянето на родните национали.

В началото бившият треньор обърна внимание на постигнатото от Лудогорец и класирането на отбора за фазата на елиминациите в турнира Лига на конференциите.

"Това е един сериозен успех за българския клубен футбол. Аз поздравявам Лудогорец, защото нашият клубен футбол се нуждае от добри резултати особено в подобни евротурнири. Групата беше такава, че в един момент Лудогорец загубиха практически шансовете си за продължаване напреди, но теоретично такива останаха и е хубаво, че успяха да "хванат" последния влак и да преминат напред", започна Марков.

"Един отбор израства, когато играе срещу силни съперници. Когато самите футболисти усетят едно превъзходство от другата страна, това спомага за тяхното израстване. Когато има и положителен резултат, това помага още повече за вдигане на самочувствието", сподели той относно думите на Ангел Петричев и желанието му "орлите" да срещнат силен съперник напролет в Европа.

Легендата на ЦСКА коментира и най-дискутираната тема, свързана с "червена" България, а именно реконструкцията на стадион "Българска армия".

"Това е изключително важно събитие, което се случи за ЦСКА. Мисля, че всички обичащи ЦСКА, а и българския футбол трябва да са доволни от предстоящата реконструкция на стадион "Българска армия". Надявам се да се построи едно чудесно съоръжение, от което феновете, ръководството и клуба ще остане доволно. Нашият футбол се нуждае от подобни съоръжения, защото изоставаме твърде много от съвременните изисквания в европейски и световен мащаб. Няма значение дали новият стадион ще бъде построен за година и половина или две години и половина. Ние, които обичаме ЦСКА, сме търпеливи. Ще изчакаме живот и здраве това да се случи и да ходим на "Българска армия" при съвсем различни условия. Пожелавам си наистина това да се превърне в едно хубаво място за прекарване на свободното време", заяви Пламен Марков.

66-годишният специалист сподели и своето мнение около проблемите в другия столичен гранд Левски, като според него в действителност в последно време "сините" са показали спад в играта си, което донякъде е предизвикало недоволството на феновете срещу ръководството в лицето на Наско Сираков и искането за вземане на мерки.

"Феновете без значение дали са на Левски или ЦСКА са много взискателни и заради историята на двата клуба. Едно добро представяне на дадения тим омекотява тази взискателност и привържениците стават склони да прощават и на отбора, и на ръководството. В последните мачове наистина се получи един сериозен спад в играта на Левски. В началото на шампионата те бяха считани за един от фаворитите за титлата, но след тези грешки тимът изостана от лидерите и очаквано най-верните привърженици на отбора изискаха от ръководството да се вземат някакви мерки. Това не важи само за резултатите, но и за изчистването на задълженията. И Станимир Стоилов, и Николай Костов са с добри визитки, работили са успешно навънка. Дали Костов е наследил инерцията на отбора от Стоилов? Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека подобно нещо. В крайна сметка, когато някой треньор поеме отбори като ЦСКА и Левски, той трябва да знае, че поема пълната отговорност", категоричен е Марков.

Бившият футболист с повече от 200 мача в кариерата си за ЦСКА обърна внимание и на случващото се в БФС с оглед на предстоящия изборен конгрес през март догодина и сподели дали Димитър Бербатов е неговият фаворит да оглави централата.

"Бербатов е безспорно един млад и талантлив човек, доказал се като футболист на най-високо европейско ниво. Това не е достатъчно, за да бъдеш ръководител на същото ниво, но безспорно носи предимство, защото той познава в детайли съвременните изисквания за развитие на футбола. Голямо предимство при него е и младостта. Това се отнася и за колегите му Стилиян и Мартин, които също имат сериозен опит. Бъдещето във всички сфери на нашия живот принадлежи на младите. Не подценявам обаче кандидатирането и на други хора с различни програми и по-голям мениджърски опит като ръководители. В крайна сметка всеки трябва да представи програмата си на конгреса, а защо не и по-рано? Клубовете са единствено субекти, които на база на тези програми, ще изберат най-подходящия кандидат", каза още участникът с България на Мондиал 1986 в Мексико.

Последният наставник, класирал българския национален отбор за голямо първенство, коментира и работата на настоящия селекционер на "лъвовете" Илиан Илиев, който в първите си два мача начело направи равенства 2:2 срещу Унгария и Сърбия.

"Илиан Илиев безспорно е един много талантлив треньор. Той беше и прекрасен футболист по времето, когато още се състезаваше. Фактът, че толкова дълго време води Черно море доказва, че когато един треньор е оставен да работи по-дълго време, покаже му се доверие, той показва своите качества и способности. Неслучайно Черно море е лидер в подреждането. Под негово ръководство и националния отбор показа по-състоятелни игри в последните два мача, които са някакъв светъл лъч и надежда. Дано това не остане само моментно състояние, породено от смяната на треньора", заяви Марков.

Накрая Марков, който за последно работи като изпълнителен директор в ЦСКА, се върна в спомените си 30 години назад към незабравимата победа на България с 2:1 срещу Франция на "Парк Де Пренс" на 17 ноември 1993-а година, която осигури на нашите момчета виза за световното първенство в САЩ.

"Имах щастието да присъствам на "Парк Де Пренс" на онзи мач. От футболния съюз бяха поканили всички президенти на клубовете, които имаха състезатели в националния отбор. По онова време бях спортен директор в ЦСКА, а Боби Станков президент, но той отказа да присъства и всъщност аз отидох вместо него. Безспорно това е най-емблематичният мач в историята на България. Спомняте си тогава еуфорията на целия народ след класирането за световното първенство в САЩ", завърши Пламен Марков.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на знаменитата победа над Франция преди 30 години на стадион "Парк де Пренс"
Историята на знаменитата победа над Франция преди 30 години на стадион "Парк де Пренс"
Ангел Петричев пред БНТ: Измина турбулентна година за Лудогорец, но ние умеем да се справяме с кризите
Ангел Петричев пред БНТ: Измина турбулентна година за Лудогорец, но ние умеем да се справяме с кризите