НОВИНИ

Платформите за хора с увреждания във Варна масово не работят

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 02.10.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Някои от платформите за хора в инвалидни колички в подлезите във Варна не работят, установи проверка на БНТ. Така хората с двигателни увреждания не могат да се придвижват самостоятелното в града.

От фирмата, която ги поддържа, твърдят, че съоръженията аварират, защото се чупят от вандали и се извършват кражби. Процедурата по ремонт пък била тромава и можело да мине месец, докато се отстранят щетите и платформата заработи отново.

Илия Илиев е прикован в инвалидна количка от близо 40 години. Придвижването в града за него е изпитание всеки ден. Твърди, че не може да използва някои от платформите, дори и да работят, защото не спират на нулево ниво.

Илия Илиев: Така че аз с моята инвалидна количка няма как да се кача, дори да я отключа тази платформа, за да ме придвижи до нулево ниво. При всички случаи ми трябва поне още трима души да ме придружават. Аз нямам представа, тези платформи бяха сложени и с каква цел са сложени там, след като никой не може да ги използва.

Общо 45 платформи бяха монтирани в пешеходните подлези по проекта за Интегриран градски транспорт във Варна. Повечето от съоръженията обаче са неизползваеми заради честите повреди.

Обретен Михов, Дружество на хора с увреждания „Бриз“: За съжаление стотици хора на ден остават без възможността да пресекат големите булеварди, където има такива платформи и да се ползват тези платформи.

Хората с увреждания са разочаровани от бездействието на институциите за решаване на проблемите им.

Обретен Михов, Дружество на хора с увреждания „Бриз“: На кой му пука? Нехаят! Нехае фирмата, която трябва да ги поддържа, нехаят хората, които трябва да контролират това нещо. Но фактът, че не работят е този. Изводът е само един - нито фирмата, която поддържа, си върши работата, защото ако ги поддържаше, а тя за това нещo всеки месец получава пари.

Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура“ към Община Варна: Платформа, която не работи 5 дни, не се заплаща месечна такса.

След като се установи, че платформата е повредена, минават застрахователите, които правят опис на щетите и едва след като са изпълнени административните изисквания, може да започне ремонтът.

Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура“ към Община Варна: Няма как да започне по-рано ремонтът, тъй като те трябва да направят опис, но това се случва в рамките на ден.

От фирмата, която поддържа платформите твърдят, че в повечето случаи цялата процедура по ремонта отнема 20 дни.

При авария на някоя от платформите може да се подаде сигнал в общината, но връзката с посочения номер е трудна.

Платформите могат да се използват и от трудноподвижни хора и от майки с детски колички.

Мария Паунова: Много биха улеснили целия процес на придвижване, но аз никога не съм виждала някой да ги използва, минавайки оттук, или от някой друг подлез.

Проверки на платформите в подлезите се правят редовно от фирмата, която ги поддържа заедно с представители на Общината.

Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура“ към Община Варна: Ежеседмично извършваме проверка относно състоянието на самите платформи. При наличие на повреда, веднага фирмата, която ги поддържа, предприема действия по ремонта им.

Обмисля се да бъдат поставени камери до подлезите, които да следят за вандалски набези и кражби.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Михов е бил нападнат и пребит тази нощ
Валентин Михов е бил нападнат и пребит тази нощ
263 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
263 са новите случаи на COVID-19 за денонощието