НОВИНИ

Подготовка за изборите: Изтеглиха номерата на машините за удостоверяване

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
11:31, 20.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

С жребий бяха изтеглени серийните номера на 10 машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори.

По традиция те се теглят на случаен принцип в Министерството на електронното управление в присъствието на министър-председателя, а процедурата е публична.

Снимки: БГНЕС

Служебният премиер посочи, че с тази процедура се елиминират съмненията около честността на изборите. Коментира и отправеното предупреждение в ефира на БНТ вчера от "Сиела Норма", че ако ЦИК не се съгласи да даде повече пари за дейностите по машините, гласуването с устройствата е под въпрос.

"Натиск да го нарека за повишаване на цени, има такъв при склада, в който се съхраняват машините. Надявам се, че няма да се стигне до там, тъй като това ще бъде много голям скандал, в който за съжаление ние нямаме никакво отношение, както разбрахте това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти", каза служебният премиер Димитър Главчев.

"Преди близо 4 месеца отново проведохме тази процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, който ще преминат процес на удостоверяване. Искрено се надявам, че следващо подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години. Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, съмнението за каквито и да е манипулации отпадат", заяви Валентин Мундров, министър на електронното управление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Локомотив Пловдив с остра позиция срещу Христо Крушарски
Феновете на Локомотив Пловдив с остра позиция срещу Христо Крушарски
Обявиха Магнус Карлсен за най-добрия гросмайстор на века
Обявиха Магнус Карлсен за най-добрия гросмайстор на века