НОВИНИ

Политици с призив за реакция срещу решението на Русия да обяви за федерално издирване Христо Грозев

христо грозев знам кремъл издирват очевидно страхуват работата
bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 27.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Остри реакции в защита на журналиста Христо Грозев след като вчера Русия го обяви за федерално издирване.

Русия обяви журналиста Христо Грозев за федерално издирване

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува позиция на партията с призив към МВнР да извика за обяснение руския посланик у нас Елеонора заради случая с българския гражданин и журналист.

"Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание!
Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!", пише Борисов.

Христо Грозев: Не знам защо от Кремъл ме издирват, но очевидно се страхуват от работата ми

Христо Грозев пред БНТ: Разследване на Белингкат с българско участие спечели "Еми"

Лидерът на европейски либерали Илхан Кючюк от ДПС обяви, че ще покани Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство и с ръководството на АЛДЕ.

„Новината за издирването на журналиста Христо Грозев от Москва поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат цялото ни общество. На първо място следва да се запитаме за свободата на словото както на национално, така и на световно ниво. Второ, каква е ролята на държавата и прокуратурата в подобна ситуация? И най-важния въпрос за нас като нация е, имаме ли смелостта да се изправим срещу подобно нарушение на човешките права и свободи и да го заявим гласно пред света? За себе си, аз знам отговора.

При първа възможност ще поканя Христо Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство, както и на среща с ръководството на партия АЛДЕ.

Твърдо убеден съм, че само с ясни послания и силен европейски и либерален глас можем да заглушим авторитарните похвати на управление!“, написа Кючук.

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов обяви, че е изпратил парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист.

"Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро", посочва Божанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов е на второ място във вечната ранглиста по победи във Формула 4 Испания
Никола Цолов е на второ място във вечната ранглиста по победи във Формула 4 Испания
Австралийските тенисисти са готови да изненадат всички в турнира United Cup
Австралийските тенисисти са готови да изненадат всички в турнира United Cup