НОВИНИ

Поредната стачка на железопътните служители във Великобритания

поредната стачка железопътните служители великобритания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:08, 20.08.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Железопътният персонал във Великобритания организира в събота последната от поредица стачки, втората за три дни, след като най-високата от десетилетия инфлация удари заплатите. Протестът десетки хиляди работници наруши пътуванията през уикенда за свободното време, като само около един на всеки пет влака трябваше да се движи, а в някои райони изобщо нямаше влакове. В момента в цяла Великобритания персоналът от различни сектори е на крак за повишаване на заплатите и по-добри условия на труд.

"Не може да бъдем измамени и да приемем тежка сделка за нашите членове", каза Мик Линч, генерален секретар на Железопътния, морски и транспортен съюз, който е сред стачкуващите. "Правителството трябва да спре намесата си в тези спорове, за да могат работодателите да постигнат споразумение с нас чрез преговори". Той предупреди, че са вероятни по-нататъшни стачки, освен ако не може да се постигне компромис относно увеличенията на заплатите и условията на труд.

Въпреки това министърът на транспорта Грант Шапс каза, че "координираният подход" на синдикатите показва, че те са "дяволски решени да причинят колкото се може повече нещастия".

Блокирането на движението в събота, което ще удари феновете на футбола и крикета, запътили се към мачовете, както и посетителите на фестивала, туристите и летовниците, ще се разпростре и в неделя сутринта. Това е продължение от протестите в четвъртък и стачката на транспортната система на Лондон в петък.

Официалните данни от сряда показаха, че инфлацията в Обединеното кралство достига 40-годишен връх от над 10%, след като растящите цени на храните и енергията засегнаха милиони. Централната банка на Англия прогнозира, че инфлацията ще надхвърли 13% тази година, а британската икономика ще изпадне в дълбока и дълга рецесия.

Железопътните стачки предизвикват разнопосочни мнения, като някои изразяват разочарование, но други подкрепят работниците. "Имам всички симпатии на света към тях", каза 26-годишният консултант по подбор на персонал Грег Елууд пред AFP тази седмица в необичайно тиха гара Юстън в Лондон. "Всеки обича да се опитва да разделя хората, но това е нещо, към което хората трябва да се придържат".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР залови нови 28 дрогирани и 22 пияни шофьори
МВР залови нови 28 дрогирани и 22 пияни шофьори
Ботев Враца с Чавдар Ивайлов и таланта Мирослав Маринов срещу Славия в понеделник
Ботев Враца с Чавдар Ивайлов и таланта Мирослав Маринов срещу Славия в понеделник