НОВИНИ

Посочиха причината за отхвърлената виза на Новак Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 06.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Тенис
Слушай новината

Първата ракета в света Новак Джокович остава в изолация в хотел в Мелбърн след скандала, който се разрази при опита му да влезе в Австралия. Според местните медии вече е ясна причината за отхвърлените документи за медицинско изключение за ваксинация.

Журналистът Пол Сакъл обяви в Twitter, че не му достигат определени документи, които да му позволят да се състезава на Откритото първенство на Австралия.

Предоставените бланки от Новак Джокович, в които се съобщава за медицинското изключение от ваксинация, са били направени в обикновен формат и най-важното – не са били подписани, както се изисква, най-малко от две медицински лица, а само от един лекар. Това се счита за нарушение в Австралия.

Граничните власти са поискали от сърбина по-подробни документи, но той не е успял да ги предостави. Самата виза се издава отделно.

Документите на Новак Джокович са били на бланка на “Тенис Австралия“. Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем не са доволни от развоя на събитията.

Надал за Джокович: Всеки е свободен да избира, но и да си носи последствията

Според изданията в Австралия има поне три други случая на тенисисти, които са влезли в страната с подобни документи. Единият от тези състезатели също ще бъде разследван.

От "Тенис Австралия" разкриха, че участници в Откритото първенство на Австралия са били допуснати в страната, след като са се заразили с COVID-19 през последните 6 месеца, използвайки същото изключение, за което кандидатства и Новак Джокович.

Тенисистът е изправен и пред още един проблем. Ако нечия виза е анулирана по някаква причина, този човек получава 3-годишна забрана за влизане в страната.

Сърбинът подаде жалба в местния съд заради анулирането на визата му. Решението ще бъде произнесено в понеделник, до тогава най-вероятно той няма да бъде депортиран, въпреки че ако реши, може сам да напусне Австралия.

Откритото първенство на Австралия ще се проведе от 17 до 30 януари.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви по-рано днес, че се е чул отново сутринта с Новак Джокович. Дипломатите ще се опитат да съдействат за извеждането на звездата от хотела за бежанци, в който е настанен в момента. Сърбинът се надява да бъде преместен на място, където да може да тренира.

Скептичният по отношение на ваксините сърбин беше настанен в хотела няколко часа след пристигането си в сряда. Местните власти обявиха, че няма да се прави изключение за състезателя и той трябва да бъде депортиран.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: Газовата връзка с Гърция трябва да е построена до юли 2022
Енергийният министър: Газовата връзка с Гърция трябва да е построена до юли 2022
Населението на България е намаляло до 6 милиона и 520 хиляди души
Населението на България е намаляло до 6 милиона и 520 хиляди души