НОВИНИ

Преди политическата есен в Германия - кой път ще избере страната

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:12, 18.06.2021
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Изборна ще бъде есента и за германците. След около 3 месеца ще избират Бундестаг. Вотът се следи с огромен интерес, и не само защото ще сложи край на ерата на канцлера Ангела Меркел.

6 юни, провинция Саксония-Анхалт

Християндемократическият съюз празнува - формацията печели изборите за местен парламент с резултат 36,6 %. Подкрепата за консерваторите се е увеличила с около 7 на сто - в сравнение с предишните избори. На второ място е дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", за която са гласували 22 процента от избирателите. Зелените получават около шест и половина процента.

Победата на ХДС е наречена "сензационно добра" и е от огромна важност, защото изборите в провинцията са последните местни преди парламентарните през септември. Висока е оценката за резултата там и на коалицията Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел и баварския Християнсоциаления съюз (ХСС) и в Берлин.

"Днес е ден, в който се радваме. През последните седмици и месеци не винаги имахме основание за това. А сега в платната ни има много попътен вятър - за предизборната кампания за Бундестага", заяви Ралф Бринкхаус, председател на ПГ на ХДС/ХСС в Бундестага.

С особен интерес се следи Зелената партия - според мнозина анализатори тя ще е сигурен участник в следващото правителство на Германия, като някои не изключват вероятността да го оглави. На 12 юни зелените проведоха Конгерс и избраха за канцлерското място да се бори съпредседателят на партията - Аналена Бербок. Това е първият "зелен" кандидат за поста.

"Ние се подготвяме за това от 40 години - с всичките ни недостатъци. Сега е моментът да обновим нашата страна. И всичко е възможно", заяви Аналена Бербок, кандидат за канцлер на Зелената партия.

Само до преди няколко месеца позициите на Зелената партия, която от години бележи възход, изглеждаха повече от стабилни.

Преди дни обаче две социологически проучвания показаха, че алиансът ХДС/ХСС увеличава преднината си пред Зелените. За консерваторите биха гласували 28% - с процент повече от преди седмица, а за зелените - 21 на сто, с пункт по-малко.

С избирането на 40-годишната Бербок за съпредседател, формацията затвърди добрите се перспективи и хоризонти да налага непопулярните си екополитики. До момента, в който серия събития и изказвания сякаш спряха зеления възход.

Стана известно, че Бербок не е декларирала получаването на бонус през 2020 година. В края на речта си по време на Конгреса, тя се обърка и преди да бъде изключен микрофонът ѝ се чуха нецензурни думи. Колегата ѝ Роберт Хабек предложи Германия да въоръжава Украйна. Появи се и информация, че партията планира да вдигне цените на бензина...

Причините за отливa на подкрепа вероятно са комплексни. Ясно е обаче, че през септември на карта е заложено бъдещето на Германия - на най-голямата европейска икономика и на стабилния балансьор на Стария континент.

Социологическите проучвания показват, че ХДС/ХСС няма да успее да формира коалиция със Свободните демократи - предпочитаният партньор. Формат ХДС/ХСС-Зелени обаче, е възможен, възможен е и вариантът Зелени-Свободни демократи-Социалдемократи.

По кой път ще поеме Германия - консервативният или зеленият, ще стане ясно в края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
115-ото най-старо дерби между Англия и Шотландия остана без победител
115-ото най-старо дерби между Англия и Шотландия остана без победител
Шотландските фенове превзеха Лондон, англичаните се възмутиха (ВИДЕО)
Шотландските фенове превзеха Лондон, англичаните се възмутиха (ВИДЕО)