НОВИНИ

Президентът до КС: Конституцията забранява съдебните инспектори да останат на поста след края на мандата си

живо изявление президента радев рига
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 24.06.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Конституцията изрично забранява членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет да се избират за два последователни мандата, а оставането им след края на първия, означава де факто изпълнение на втори мандат.

Това се казва в становище на президента Румен Радев до Конституционния съд, съобщи правният сайт „Лекс“.

Становището на държавния глава е по дело, образувано по искане на Пленума на Върховния административен съд. Магистратите настояват за тълкуване на Конституцията във връзка с изтеклия преди две години мандат на съдебния инспекторат и отказа на НС да избере нов състав.

Румен Радев заявява категорично, че изтичането на срока на мандата на конституционен орган води до прекратяването на правомощията му.

„Обратното би означавало обезсмисляне – както на срока, така и на правомощията“, подчертава президентът Радев.

Преустановяването на дейността на даден орган може да следствие от фактическа невъзможност той да осъществява дейността си, тъй като персоналният му състав не е попълнен, се казва още в становището на държавния глава.

„Би могло да се поддържа, че в тези случаи преустановяването на действието на органите е форма на политическа отговорност спрямо системно бездействащия парламент, който в една демокрация би следвало да бъде притиснат от обстоятелствата, за да започне съответните процедури по избор. Именно затова правните последици от актовете на органи с преустановени правомощия не следва автоматично да засягат законосъобразността на техните актове, а да бъдат предмет на конкретни съдебни производства. Преустановяването на дейността на орган поради бездействието на парламента не бива и не може да бъде за сметка на правата и задълженията на трети добросъвестни лица", заявява президентът.

Държавният глава подчертава, че само съдилищата са компетентни да преценяват правните последици от актовете на органи, чиито персонален състав е с изтекъл мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се разделя с основен играч
Локомотив София се разделя с основен играч
Цонева спечели титлата на двойки на турнир в Букурещ, Константинова отпадна на 1/4-финалите на сингъл
Цонева спечели титлата на двойки на турнир в Букурещ, Константинова отпадна на 1/4-финалите на сингъл