НОВИНИ

Президентските избори в Северна Македония - тест за парламентарния вот на 8 май

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:43, 24.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

В Северна Македония се провеждат президентски избори. Основните претенденти са сегашният държавен глава Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз и Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната дясна ВМРО-ДПМНЕ. Изборите са барометър за европейското бъдеще на Скопие. Ако никой от кандидатите не спечели мнозинство, ще има втори тур на 8 май, когато са и парламентарните избори.

Близо един милион и 815 000 гласоподаватели избират нов президент на Република Северна Македония - церемониален пост, но вотът ще покаже нагласите за парламентарните избори през май.

Аце Димитревски, избирател в Скопие: "Мисля, че тези избори са наистина много важни и че народът трябва да разбере, че пътят на Македония е пътят към Европейския съюз, но също и че Македония е Македония."

Кандидатите са седем, но основният сблъсък е между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова. 61-годишният Пендаровски е номиниран от проевропейския лявоцентристки Социалдемократически съюз на Македония. Той се бори за втори петгодишен мандат:

"Това е важно не само за нашите кариери, но и за цялата държава, която преговаря с ЕС, не смее да си позволи лош изборен процес."

70-годишната Гордана Силяновска-Давкова е представител на опозиционната консервативна ВМРО-ДПМНЕ. Тя е пенсиониран професор по право и бивш депутат. Обещава да не забрави националните интереси на Скопие, за разлика според нея от управляващите:

"Ние, които останахме на тези Западни Балкани, трябва да се помирим, да се поддържаме, да изградим единна стратегия, защото като се поддържаме един друг няма да останем странни прецеденти."

Двамата имат различни позиции за времето за включване в конституцията на българите като дял от народ - условие, заложено в рамката за начало на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ прокарват идеята, че конституционните промени трябва да бъдат приети сега, но могат да имат отложено действие след членството на страната в Евросъюза, а за Пендаровски те предшестват началото на преговорите.

За първи път има и двама кандидати за президент - албанци - външният министър Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция и Арбен Таравари - номиниран от албанската опозиция, кмет на Гостивар. Останалите трима кандидати не разполагат с голяма подкрепа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?