НОВИНИ

Приоритетите на Китай бяха представени пред годишната сесия на парламента в Пекин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:31, 05.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Пекин започна годишната сесия на китайския парламент, която ще приключи на 13 март. Основната точка в дневния ред - изслушване и обсъждане на доклада на китайския премиер Ли Къцян за работата на правителството и за изпълнението на централния и местния бюджет през миналата година. В него прави впечатление заложения рекорден бюджет за отбрана.

5% ръст и икономическо възстановяване, базирано на потреблението. Тази цел очерта китайският премиер Ли Къцян при представянето на доклада си. За сравнение, миналата година растежът на китайската икономика спадна до 3%.

"Основните цели за развитие тази година са следните - ръст на БВП от около 5%, около 12 милиона нови работни места в градовете, ниво на градската безработица от 5,5%", заяви Ли Къцян, министър-председател на Китай.

Бюджетът за отбрана - вторият по значимост в света след този на САЩ, ще се увеличи до 7,2% до 1,5 трилиона юана или близо 225 милиарда долара. Това е най-голямото увеличение от 2019 г.

Китайският премиер заяви, че Пекин ще продължи да следва независима външна мирна политика. Китайското правителство ще насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван и ще се стреми към мирното обединение.

"Китайците от двете страни на Тайванския проток са едно семейство и имат обща кръв. Трябва да насърчаваме икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския проток и да подобряване системите и политиките, които допринасят за добруването на нашите тайвански сънародници", каза още Ли Къцян.

Годишната сесия на китайския парламент се провежда от 5 до 13 март пред около три хиляди депутати. Както всяка година, изненади не се очакват, тъй като събитието е внимателно планирано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметище вместо музей: Стена от античния Одесос е покрита с отпадъци
Сметище вместо музей: Стена от античния Одесос е покрита с отпадъци
Атлетико Мадрид разби Севиля и излезе на 3-то място в Ла Лига
Атлетико Мадрид разби Севиля и излезе на 3-то място в Ла Лига