НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: Дано лятото даде възможност на Скопие за преосмисляне

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:02, 11.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Провал в преговорите между България и Република Северна Македония в рамките на 14-ата поредна среща в рамките на смесената комисия по исторически и образователни въпроси. За пореден път неразбирателство по спорния казус за тестове в учебниците за 7 клас в Република Северна Македония, свързани с цар Самуил. Това обяви пред медиите проф. Ангел Димитров.

Той определи като фундаментални различията между двете държави по основни исторически теми.

"Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е конкретен разговор по конкретна историческа тема, нещо което е типично и неизбежно за професионалните историци", каза проф. Ангел Димитров.

От страна на Република Северна Македония категорично отказали да се съобразят с решение от предишната среща на комисията, според което е трябвало да бъдат представени кратки становища на двете държави как би трябвало да изглежда един урок за 7-и клас, свързан с цар Самуил.

"Предложиха една теоретична рамка за мултиперспективност, в която аз дори съжалявам, че нямам текста, в която се фетишизира правото на всеки - изброено от журналисти, политици и т.н. да тълкуват, както решат, каквото и да е събитие", обясни проф. Ангел Димитров.

"Сами разбирате, че такъв подход е един манифест на нежеланието да се промени, каквото и да било в интерпретацията на миналото, както е залегнало в учебниците в Република Северна Македония", допълни той.

Надеждата на Димитров е преди поредната 15-а среща през октомври, Скопие да преосмисли позицията си. Надяваме се, че летните месеци, ще дадат някаква възможност за преосмисляне, каза проф. Ангел Димитров.

Днес служебният външен министър отново повтори, че позицията на България остава непроменена.

"Да върнем процеса там, където той трябва да бъде, а именно - в рамките на дискусиите в Европейския съюз, а не да бъде поставян от други държави по време на техните обиколки в тези държави членки. И ние смятаме, че опциите, които се предлагат и от българска страна, биха могли да намерят място в преговорната рамка", заяви Светлан Стоев - министър на външните работи.

Стоев каза това след среща с чешкия си колега. Янек Колханек заяви, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС и изрази надежда това решение да бъде взето на Европейския съвет на 22 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор от градския транспорт с оръжие на работа
Шофьор от градския транспорт с оръжие на работа
Служебният премиер е провел среща с производител на машини за гласуване
Служебният премиер е провел среща с производител на машини за гласуване