САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Проф. Костов: Продължаваме борбата с коронавируса като експерти

от БНТ
20:45, 06.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Прекратено е институционалното съществуване на Медицинския съвет, но експертите продължават да работят, увери в "Още от деня" проф. Коста Костов, специалист по белодробни заболявания, който беше председател на експертния съвет към Министерския съвет. Съветът изготви своеобразен наръчник за медицинските работници, на които се налага да лекуват заразени с COVID 19.

Проф. Костов отхвърли всякакви спекулации, че Медицинският съвет прекрати съществуването си десетина дни след като беше създаден, заради междуличностни неразбирателства. Той заяви, че съветът продължава да работи като неформална група, като експерти в болниците, където ще бъдат по-полезни.

"Коронавирусът продължава да е сред нас и продължаваме да работим с всички данни, които касаят него, болестта, която предизвиква и нейните последствия. Продължаваме да съществуваме, вероятно в редуциран състав, и продължаваме битката с вируса."

Проф. Костов допусна, че съставът на групата може да бъде преосмислен. Що се отнася до това кой ще бъде в новия формат, професорът не даде отговор дали доц. Мангъров ще участва в него.

Проф. Костов определи създадения от съвета документ като продукт, изготвен за кратко време във форсмажорни обстоятелства за разлика от практиката в медицината "данни да се извличат във времето, с прецизни научни протоколи". Тази работа е синтезирала българския и международния опит в борбата с вируса досега.

"С продукция от 60-70 страници на ден ние създадохме един интерактивен продукт. Той е предназначен само за колеги. Редакциите следва през 2 дни, за една седмица сме в шеста редакция. Този продукт представлява всичко онова, което ние успяхме да синтезираме през погледа си на експерти от цялата световна медицинска общност."

В заключение проф. Костов заяви, че подкрепя мерките за социална и физическа изолация в момента, но изрази надежда, че в скоро време медицинските експерти ще успеят да натрупат необходимите данни и създадат условия, които да послужат за облекчаване на тези мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой се тревожи най-много от извънредното положение?
Кой се тревожи най-много от извънредното положение?
Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията
Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията