НОВИНИ

Разкриват нови приемни кабинети за изследване на COVID-19 в Пловдив (ОБОБЩЕНИЕ)

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 06.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Регионални

В Пловдив вече действат три денонощни кабинета, в които се извършва преглед на граждани със съмнения за коронавирус. За седмица през тях са преминали 140 пациенти. Предстои да заработят нови две приемни.

До откриването на такива кабинети се стигна след голямо струпване преди седмица на притеснени граждани със симптоми на коронавирус пред Инфекциозна клиника.

Една от болниците, в която ще бъде разкрит денонощен кабинет, в който могат да бъдат преглеждани пациенти със съмнителни симптоми, е общинската болница"Св. Мина".

Ако там няма проблем да заработи кабинетът веднага, не така стоят нещата в квартал „Столипиново". Откриването на подобен кабинет там ще стане значително по-трудно, защото все още не може да се сформира екип.

Утре предстои среща на областния управител с представители на общински и държавни болници, на която ще се реши колко такива спешни приемни ще бъдат разкрити в областта.

Първите денонощни кабинети в Пловдив бяха разкрити, за да се намалят сигналите към Спешна помощ и струпването на хора със съмнения за коронавирус в Инфекциозната клиника. Кабинетите са в Транспортна болница, болница „Свети Панталеймон" и университетската болница „Каспела".

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Вече работят близо една седмица, спазват се всички дадени указания, над 140 са преминалите пациенти.

И в трите болници с денонощни кабинети има преструктурирани отделения за прием на пациенти с доказан коронавирус. Медиците от Спешна помощ са категорични, че благодарение на кабинетите сигналите към тях са намалели, но апелът е подобни приемни да има във всяко здравно заведение.

Д-р Димитър Христозов - заместник-директор на Спешна помощ- Пловдив: Има случаи, където е закаран пациент с инсулт, излиза положителен на COVID инфекция, отделението трябва да се затваря, така че всяка болница трябва да изгради филтър в началото си.

Обсъжда се подобни денонощни кабинети да бъдат разкрити в Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК удължава срока за кандидатстване за директните плащания за фермерите
ЕК удължава срока за кандидатстване за директните плащания за фермерите
Какъв е британският подход към кризата?
Какъв е британският подход към кризата?