НОВИНИ

Работещите в Радио Пловдив, което е част от БНР, също излязоха на протест

работещите радио пловдив част бнр също излязоха протест
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 17.05.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Работещите в Радио Пловдив, което е част от Българското национално радио, излязоха на протест в подкрепа на своите колеги в столицата. Те се присъединяват към исканията им за допълнително финансиране на БНР в държавния бюджет за тази година със 7 млн. лева, които основно трябва да покрият увеличаване на заплатите с 25 процента. Оказва се, че от 2008-ва година насам бюджетът на институцията е намалял с 50 процента.

В Радио Пловдив например тонрежисор взима основна заплата от 1090 лева, което работещите там определят като обидно смешно заплащане за труда им. Заради липсата на средства сериозно страдат и инвестициите. Парите не стигат за покриване на постоянно нарастващите разходи за авторски права и лицензи за софтуер. След като през есента сървърите на БНР бяха атакувани от зловреден вирус, те все още са предмет на разследване от страна на прокуратурата и не могат да се ползват от служителите на радиото. Това налага да се работи в дискове и флашки, вместо да се използват съвременните дигитални технологии.

"7 милиона лева по наши изчисления ще бъдат достатъчни горе-долу за някакво увеличение за заплатите, но трябват още около 3 млн. лв. за капиталови разходи, т.е. декларациите, които пускаме към всички правителства, в случая служебното са поне да 10 млн. лв. дофинансиране годишно, което за мен не е непосилно, за което и да е правителство. Дадоха се пари за какви ли не други неща, но за обществената медия никога няма", каза Ангел Димитров, председател на КТ „Подкрепа“ в радио Пловдив.

Текст и снимки: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГП започна проверка във връзка със сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев
СГП започна проверка във връзка със сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев
Полицията засилва контрола срещу нарушителите по време на баловете
Полицията засилва контрола срещу нарушителите по време на баловете