НОВИНИ

Президентът няма да освободи директора на ДАНС

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 16.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев е изпратил писмен отказ до премиера Николай Денков за освобождаването на директора на ДАНС.

Денков поиска оставката на Пламен Тончев миналата седмица заради справката за машинното глаусване, която доведе до отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори.

"Случаят с председателя на ДАНС е приключил. Днес изпратих официален официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят. ДАНС със своите действия пази закона", категоричен е президентът.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова

Докато парламент и правителство си играят на власт, в България се случват редица деструктивни процеси, коментира още Румен Радев.

Той коментира таксата за пренос на руски газ и дълга на "Булгартрансгаз" и с думите, че България "става тясна за манията за величие на някои хора".

"Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ - б.р.) ще декапитализира Булгартрансгаз и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват".

Дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише от баланса на дружеството - приходи в бюджета от вноската за пренос няма да дойдат, посочи още Радев.

"А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два чесеца при посещението ми там, благодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България във важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа", каза той.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред "Файненшъл таймс", в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

Президентът участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Честванията, които отбелязват годишнината от основаването на творческото сдружение, се провеждат под патронажа на държавния глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Хасково остави в ареста 22-годишен мъж, обвинен в опит за убийство
Съдът в Хасково остави в ареста 22-годишен мъж, обвинен в опит за убийство
Новак Джокович завърши с победа груповата фаза на Финалите на ATP
Новак Джокович завърши с победа груповата фаза на Финалите на ATP