НОВИНИ

Радев на годишната сесия на ООН: Глобалните предизвикателства изискват общи действия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:45, 22.09.2021
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Франция официално опроверга информация на британския вестник "Телеграф", че е готова да отстъпи на Европейския съюз мястото си като постоянен член в Съвета за сигурност на ООН, ако Брюксел подкрепи плановете на Париж за европейска армия.

Новината идва на фона на годишната сесия на Общото събрание на Световната организация в Ню Йорк. "Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия на международната общност", посочи в изказването си българският президент Румен Радев.

Неотложни задачи пред ООН са справянето с коронавируса, възстановяването на световната икономика, борбата с климатичните промени, противодействието срещу тероризма и трансграничната престъпност, повишената киберсигурност, допълни Румен Радев.

Той подчерта нуждата от гарантиране на веригите за доставки, опазването на критичната инфраструктура и енергийните мрежи и готовността за справяне с пандемии и природни бедствия. Румен Радев открои зачитането на човешките права като съществен фактор за постигане на устойчивост на сигурността, просперитета и мира, а реформирането на ООН - като ключов инструмент за справяне с глобалните предизвикателства.

"Подкрепяме всеобхватната реформа във всички сфери на дейност на организацията. България приветства доклада на генералния секретар "Нашият общ дневен ред" . Особено похвално за нас е, че той е ориентиран към бъдещето, с ясен фокус върху младежта, защото решенията, вземани днес, ще предопределят живота на идните поколения. България е силно ангажирана с финансовите си задължения към ООН", заяви президентът Румен Радев.

Съединените щати ще дарят допълнително 500 милиона ваксини срещу COVID-19 на други страни. Президентът Байдън днес е домакин на виртуална среща на върха за борбата с патогена. С новия ангажимент приносът на Вашингтон за имунизация на останалия свят възлиза на един милиард дози.

Пред Общото събрание представителите на Филипините и Индонезия критикуваха плановете на богатите държави за бустерни инжекции на фона на огромен брой неваксинирани в развиващите се страни. Китай обеща до края на годината да осигури два милиарда дози за останалия свят.

В речта си пред ООН президентът Си Дзинпин обяви, че Китай престава да строи електроцентрали на въглища в чужбина, като част от глобалните усилия срещу климатичните промени. Китайският лидер посочи, че демокрацията не е специално право, запазено за отделна страна, а право на народите във всички страни.

"Последните събития на международната сцена отново показаха, че външната военна намеса и така наречената демократична трансформация носят само вреда. Трябва да насърчаваме мира, развитието, равенството, справедливостта, демокрацията и свободата като общи ценности за човечеството", допълни президентът на Китай Си Дзинпин.

Пред Общото събрание на ООН новият ирански президент изрази готовност за подновяване в близко бъдеще на шестстранните преговори по ядрената програма на Техеран, прекъснати от юни. Крайната им цел обаче трябва да е отмяна на всички санкции, посочи Ебрахим Раиси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Правосъдие за всеки" възстановява седмичните си протести
"Правосъдие за всеки" възстановява седмичните си протести
25 деца на медици и учители у нас са останали сираци заради COVID-19
25 деца на медици и учители у нас са останали сираци заради COVID-19