НОВИНИ

Ранен морски сезон: Първите туристи пристигнаха в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 26.03.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бургас посреща първите морски туристи. Необичайно рано беше даден символичен старт на сезона с първия редовен полет с туристи на бургаското летище.

С полет от Варшава 173-ма души бяха официално посрещнати на летище Бургас с воден салют и символични подаръци за "добре дошли". Сезонът се открива около месец по-рано спрямо миналата година. От летището очакват много по-силен сезон това лято.

Отбелязват и една интересна тенденция - изменила се е пропорцията чартъри и редовни полети, като в момента тя е 50 на 50, защото много авиокомпании са изменили своите чартърни линии в редовни. Туристите, които пристигнаха днес, очакват да си изкарат една хубава почивка, като част от тях са дошли в България, за да си купят имоти.

Магдалена, турист от Полша: "Аз за пръв път съм тук. Ще прекараме 5 дни, заедно с майка ми. Според мен не е рано за почивка тук. Идвам от Майорка, Испания, където е 25 градуса, но и тук е добре, всяко време е добро за почивка".

- Ние ще останем тук само за 7 дни, заедно със съпруга ми. От Бургас отиваме към Свети Влас. Идвам с намерението да си купя апартамент тук.

Роберт, турист от Полша: "Всяка ваканция идвам тук. Много ми харесва".

"Стартираме с полети за Полша, за Словакия, утре добавяме Австрия, вдругиден и Литва. Повече полети тази година, в сравнение с предната. Възстановяването върви, все още бавно, но догонваме лека полека нивата от 2019 г. Смятам, че ще бъдем на около 67% от нивата на 2019 г.", заяви Георги Чипилски, директор на Летище Бургас.

Снимки: БГНЕС

Част от първите туристи ще посетят и остров Света Анастасия край Бургас, където също по-рано се открива летния сезон.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Само чуждестранен треньор можеше да направи това подмладяване
Георги Иванов: Само чуждестранен треньор можеше да направи това подмладяване
Владимир Илиев с трето злато на държавното по биатлон на Белмекен
Владимир Илиев с трето злато на държавното по биатлон на Белмекен