НОВИНИ

Ранена жена е била спасена след 30 часа в пещера в Словения

ранена жена била спасена часа пещера словения
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:05, 17.04.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Ранена жена спелеолог бе спасена днес, след като прекара 30 часа в пещера край село Доленя Вас, Южна Словения. В спасителната акция са участвали над 150 души.

Пострадалата жена е била опитен спелеолог, но е изпаднала в безсъзнание, след като голям камък е паднал на главата ѝ и е счупил черепа ѝ. Имала е нормален пулс и кръвно налягане, когато са я изнесли от пещерата. В момента тя се лекува в столицата Любляна и все още е с опасност за живота.

"За пещерните спасители дълбочината не е важна, трудностите идват с теснината, затова имаше екип по разширяването. Спасяването ни отне 33 часа, като 10 от тях бяха посветени на разширяване на прохода, а три часа и половина отне изтеглянето на пострадалата", каза ръководителят на Словенската пещерна спасителна служба Уолтър Закрашек.

По думите му, такава акция изисква организация от голяма величина и са успели да съберат повече от 150 спасители на мястото, като всеки е имал своя роля.

"Можем да се гордеем, че Словения има такива хора и че са част от пещерната спасителна служба, която включва както медицински екип, който е способен да стигне до пострадалия, така и миньори, които отвориха пещерата, която практически беше затворена", каза ръководителят на регионалния щаб на Гражданската защита Санди Цурк.

Пострадалата жена е била в компанията на шестима спелеолози от Пещерно дружество Ракек. Изследвали са непознатите части на новооткритата Вранедолска пещера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна в квалификациите на тенис турнира в Баня Лука
Димитър Кузманов отпадна в квалификациите на тенис турнира в Баня Лука
Шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир (Снимки)
Шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир (Снимки)