НОВИНИ

Рилски спортист завърши годината без загуба в НБЛ след успех над шампиона Балкан

Рилски спортист завършва годината без загуба в Националната баскетболна лига от началото на сезона. Тимът спечели убедително дербито срещу втория във временното класиране Балкан, побеждавайки го на негов терен в „Арена Ботевград“ с 83:68, след като водеше
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:14, 28.12.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Рилски спортист завършва годината без загуба в Националната баскетболна лига от началото на сезона. Тимът спечели убедително дербито срещу втория във временното класиране Балкан, побеждавайки го на негов терен в „Арена Ботевград“ с 83:68, след като водеше почти през целия мач.

Водени от стартиралия силно Димаджио Уигинс, Рилски спортист започна да трупа разлика и поведе с 12:4, като за повече от шест минути единствено Христо Захариев бе успял да се разпише за домакините. Балкан направи 7 грешки само в тази част и след края й съперникът водеше с 23:15.

Още в началото на втория период разликата стана 13 точки. Домакините подобриха значително стрелбата си в подкошието, почти не правеха грешки и на два пъти намаляваха пасива си само на 6. В същото време и Рилски демонстрира добра успеваемост и отново излезе напред в резултата с двуцифрена преднина. На почивката двата отбора се оттеглиха при резултат 48:38 за гостите.

Тимът от Самоков започна второто полувреме с 9 безответни точки и се откъсна с 57:38 като повече от пет минути баскетболистите на Петър Златанович не успяваха да се разпишат. Проблемите за тях се задълбочиха и от четирите нарушения на водещия им реализатор до момента Калвин Годфри, който трябваше да седне принудително на пейката. Домакините продължаваха да правят пропуск след пропуск от тройката и макар, резултатността на Рилски спортист също да падна, преди заключителната четвърт преднината му бе солидна – 66:47.

„Зелените“ намалиха за 63:76 при оставащи точно пет минути, но отборът на Людмил Хаджисотиров не позволи на опонента си да застраши по-сериозно преднината му и спечели убедително.

Димаджио Уигинс и Йордан Минчев вкараха по 15 точки за победителите.

За Балкан с 14 завърши Калвин Годфри, 12 добави Христо Захариев.

Победата бе 12-а за Рилски спортист, който в следващия кръг приема Черноморец. Балкан, който бе в серия от осем поредни успеха, вече е с 8-3 и ще посрещне ЦСКА.

Рилски спортист има 24 точки и е лидер в класирането на НБЛ, следван от Левски с 20, Спартак Плевен, Балкан и ЦСКА са с по 19.

Академик Пловдив записа втора поредна победа в НБЛ, след като в 13-ия кръг от редовния сезон се наложи като домакин над Черноморец с 87:82.

ЦСКА победи Шумен с 79:58 и записа четвърта поредна победа в НБЛ

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив надви Черноморец в драматичен мач
Академик Пловдив надви Черноморец в драматичен мач
С два гола на Елиес бен Сегир Монако измъкна победата от Оксер
С два гола на Елиес бен Сегир Монако измъкна победата от Оксер