НОВИНИ

Родители доброволци се включват в тестването на децата във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 10.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

От днес част от учениците от 1-ви до 4-ти клас преминават отново към присъствена форма на обучение. Това ще става при определени условия и след тестване на децата за коронавирус.

Във Варна и областта над 9000 родители са дали писмено съгласие децата им да бъдат тествани.

Тестването ще става в класните стаи, като освен учителите в него ще се включат и медицински специалисти, както и родители.

Тестове има колкото са подадените декларации в понеделник, обясни в "Денят започва" Петко Петков, директор на СУ "Св. Климент Охридски", едно от най-големите училища във Варна.

Самата организация, като за първи път, със сигурност ще търпи критики. Изискали сме да има поне по двама родители доброволци, които на практика да извършват тестовете, защото много малък процент от учителите са съгласни те да го извършват, обясни директорът.

Три паралелки остават да учат в електронна среда, тъй като няма достатъчно доброволци. Още три паралелки няма да учат присъствено заради подадена декларация за отказ за тестване от родителите на децата.

Директорът обясни, че при някои тестове има възможност за избор - или с вземане на секрет с плюнка или с поставяне на тампон в устата. Според него, възможността за избор е по-добра, за да може родителите доброволци да преценят кой метод да използват.

Вижте повече подробности в прякото включване на Петър Дойкински

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Проф. Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Защо трафопост изникна на тротоар в центъра на София
Защо трафопост изникна на тротоар в центъра на София