НОВИНИ

Росен Христов: Спекулация е, че България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене"

росен христов спекулация българия дава украйна оборудването аец белене
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 01.03.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Само в рамките на 24 часа Министерството на енергетиката пусна две взаимно изключващи се прессъобщения, свързани с включването на Украйна в дългосрочни регионални енергийни проекти.

Вчера от ведомството на министър Росен Христов съобщиха, че на среща с министъра на енергетиката на Украйна Герман Галущенко в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС, е обсъдено предоставяне на ядреното ни оборудване за Белене на Киев. Точният цитат гласи: "Двамата министри обсъдиха и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България".

Часове по-късно енергийното министерство излезе с опровержение на собствената си информация от вчера, което гласи:

"Във връзка с появилите се спекулации, че "България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене", министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че служебното правителство няма да взема никакви подобни решения.

По думите му има само проявен интерес от украинска страна. Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента. "Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти.

В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ "Белене" и 2 в АЕЦ "“Козлодуй", заявява министър Христов.

Той припомня и, че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море привлече португалско крило
Черно море привлече португалско крило
Народният театър "Иван Вазов" с позиция за уволнението на Александър Морфов
Народният театър "Иван Вазов" с позиция за уволнението на Александър Морфов